O țară mai puternică are nevoie de o politică externă inteligentă



Pe termen scurt, politica externă a Republicii Moldova ar trebui să se concentreze pe (a) obținerea mai multor vaccinuri pentru 2021 și eventual să asigure procurarea vaccinurilor pentru următorii câțiva ani; (b) participarea țării la eforturile pan-europene de dezvoltare a certificatului digital care să permită cetățenilor moldoveni vaccinați să călătorească fără restricții în Europa; (c) elaborarea, împreună cu partenerii internaționali, a unui plan comprehensiv de redresare economică; (d) intensificarea cooperării cu agențiile anti-fraudă din alte state în investigarea spălării banilor și a fluxurilor bancare frauduloase, anchetarea și a recuperarea activelor furate. Dar Moldova nu își poate permite să se preocupe doar de urgențe. Problemele structurale ale țării trebuie abordate, de asemenea, cât mai rapid. Republica Moldova are nevoie de o viziune și de politici durabile în multe domenii, dincolo de reforma sectorului justiției, pentru dezvoltarea infrastructurii, eradicarea problemelor ecologice sau avansarea Moldovei în era digitală.

Acestea sunt printre concluziile principale ale notei analitice elaborate de Iulian Groza, Director Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Nicu Popescu, Directorul programului Europa Lărgită în cadrul oficiului de la Paris a Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR). Documentul analizează principalele constrângeri, obiective și oportunități ale politicii externe a Republicii Moldova. Autorii vin cu un set de recomandări privind principiile și priorități ale unei politici externe mai inteligente care să contribuie la transformarea internă a țării.

Potrivit autorilor, Moldova trebuie să promoveze interacțiunea și parteneriatele politice consolidate cu România și Ucraina. Să coopereze îndeaproape cu UE, SUA și instituțiile internaționale în demersul de a moderniza țara. Nu în ultimul rând, aceasta se referă și la necesitatea de consolidare a sectorului de securitate și apărare al țării, inclusiv printr-o mai bună cooperare internațională. În același timp, este important, atunci când este posibil, să se minimizeze fricțiunile, cu alți parteneri, inclusiv Rusia. Acest lucru va fi dificil, din cauza obiectivelor de politică externă ale Federației Ruse în Moldova, menținerea ilegală al trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, nesoluționarea conflictului transnistrean și miza foarte deschisă pe unele forte politice corupte din Moldova. Diplomația moldovenească trebuie să găsească instrumente și sinergii pentru avansarea proiectelor economice, de infrastructură și de transport. Însă, niciunul dintre aceste obiective nu poate fi realizat fără o politică externă activă, care trebuie să fie principială, previzibilă și consecventă.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta nota analitică în limba româna aici și engleză aici.

Această Notă Analitică a fost publicată în cadrul proiectului „Poduri de Legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”, implementat cu susținerea Fundației Soros Moldova. Opiniile exprimate în această Notă Analitică aparțin autorilor.