CIDP ANIMA//Rezultatele programului #Centrul #Călător „ReVine la TINEri”
Rezultatele programului #Centrul #Călător „ReVine la TINEri”
#FELICITĂRI) Centrelor de tineret care au reușit să-și dezvolte în continuare serviciile outreach.
În vara-toamna 2024, Centrele de tineret din Republica Moldova au fost invitate să participe la Programul de lucru mobil al Centrelor de tineret, care a avut drept scop promovarea și realizarea activităților în localitățile în care tinerii au mai puține oportunități și acces la activități și programe de tineret.
Activitatea este realizată în a treia ediție, în cadrul „Fondului comun pentru consolidarea participării tinerilor și dezvoltarea Centrelor de tineret din Republica Moldova”, susținut de Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Tineret, Guvernul Elveției și UNFPA Moldova și are scopul de a crește calitatea și disponibilitatea serviciilor pentru tineri la nivel local, inclusiv cei din grupurile vulnerabile, și consolidarea participării și implicării civice în rândul tinerilor din Republica Moldova.
În 2024 programul este dedicat activităților mobile, outdoor, estivale, pline de aventură, creativitate și culoare în spectrul serviciilor de tineret prestate de Programul de lucru mobil al Centrelor de tineret.
Aici #lista celor 12 Centre de Tineret #câștigătoare la programul de minigrant #Centrul #Călător „ReVine la TINEri”)
- CT Glodeni
- CT Anenii Noi
- CT Criuleni
- CT Fălești
- CT Nisporeni
- CT Orhei
- CT Singerei
- CT Taraclia
- CT Molovata Nouă, Dubăsari
- CT Cahul
- CT Ungheni
- CT Bălți Contemporanul
12 Centre de tineret au dat start la activitățile outreach din iulie. Timp de 4 luni acestea au reușit să implementeze 120 de activități în regiuni, organizând ateliere, sesiuni, formări, Quest-uri, workshop-uri, dezbateri pentru 2630 tineri beneficiari unici.
Temele propuse de echipele mobile ale Centrelor de Tineret parte a programului pentru tineri au fost:
- Ateliere de autocunoaștere și dezvoltare personală;
- Dezvoltare inteligenței emoționale și gestionarea conflictelor;
- Orientare și ghidare în carieră;
- Stereotipuri de gen;
- Comunicarea socială;
- Scrierea de proiecte;
- Comunicare interculturală nonverbală și paraverbală;
- Artterapie prin pictură pe sticlă;
- Liderism și implicare comunitară;
- Voluntariat și participare comunitară;
- Sesiune info „Controlarea și înțelegerea emoțiilor”;
- Sesiune de dezbateri: Bullying și violență;
- Cefeneaua publică: Valorile proprii;
- Sesiune de dezvoltare: Ce este voucherul Cultural și cum îl obținem?;
- Jocuri de socializare și comunicare;
- Stilurile comunicării;
- Advocacy;
- Atelier de Participare Civică și Voluntariat „Eu și Comunitatea Mea”;
- Exercițiul de simulare a procesului decizional „Țara Demnității”;
- Atelier de educație financiară pentru TINEri „Me, myself and money”;
- Atelier de inovație și creativitate „Gândește critic, gândește creativ”;
- Workshop de orientare profesională și ghidare în carieră „De la pasiune la o carieră de succes”;
- Europa și Instituțiile sale ( Programele Erasmus+);
- Quest “Drepturile Omului”.
Activitățile s-au desfășurat în sate și orașe, în întreaga țară. Tinerii au avut oportunitatea de a se implica la activitățile desfășurate de echipele mobile a Centrelor de Tinerte. Acestea au venit mai aproape de tineri, în regiuni. Activitățile s-au organizat în aer liber, în parcuri, case de cultură, biblioteci, școli, colegii, primării și centre de tineret. Serviciile de outreach au fost dezvoltate și aduse mai aproape pentru fiecare tânăr din comunitate.
Printre momentele remarcabile din perioada de program tinerii au cerut revenirea echipei mobile, implicarea acestora pentru teme tabu, organizarea discuțiilor libere și educaționale, implicarea voluntarilor la organizarea evenimentelor respective.
Programul a atins indicatorul numeric planificat la 110%, și cel calitativ la 98% - prin procesarea feedback-urilor și propunerilor de îmbunătățire a inițiativei din partea participanților.
Proiectul este în ediția a treia. Centrele de tineret din țară au o oportunitate deosebită de dezvoltare continuu a serviciilor de outreach prin intermediul Programului #Centrul #Călător „ReVine la TINEri”).
În noiembrie, toate Centrele de Tineret participante la program se vor da o întâlnire offline pentru a avea schimb de experiență, bune practici și recunoaștere a meritelor în domeniul de tineret cu implicarea organizatorilor (CIDP ANIMA) și al finanțatorilor (ANT și UNFPA).
_________
#centrulcălător #lucrumobildetineret
_________
Centrele de tineret din Republica Moldova sunt spații sigure și prietenoase, care oferă tinerilor oportunități de dezvoltare personală, posibilitatea de a lua decizii, de a participa la programe în diferite domenii de interes. De asemenea, aceste Centre asigură accesul la informație, dar și suportul în dezvoltarea și realizarea inițiativelor tinerilor.
__________
Proiectul „Centrul Călător ReVine la TINEri" este susținut de Fondul comun pentru împuternicirea tinerilor și dezvoltarea Centrelor de tineret din Republica Moldova, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Tineret, Guvernul Elveției și UNFPA Moldova.