GirlsGoIT sărbătorește 10 ani de succes



GirlsGoIT, un program lansat de TEKEDU împreună cu Ministerul Educației din Republica Moldova și parteneri de dezvoltare, marchează 10 ani de activitate neîntreruptă. Creat cu scopul de a inspira tinerele să urmeze cariere în domeniile STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică), inițiativa și-a demonstrat impactul semnificativ pe parcursul unui deceniu.

Cu ocazia aniversării, comunitatea GirlsGoIT s-a reunit pentru a celebra această etapă importantă. Ambasadoare, mentori, echipa de organizare, sponsori și parteneri au fost prezenți pentru a retrăi momentele principale ale programului. Evenimentul a inclus și povești inspiraționale ale fostelor participante, care acum studiază sau lucrează la universități și companii internaționale.

Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a subliniat: „Într-o lume în care tehnologia modelează viitorul, voi nu doar că ați oferit tinerelor femei instrumentele necesare pentru a reuși, ci le-ați deschis și ușile care odată erau închise. Ați demonstrat că o tastatură, un ecran și determinarea pot construi atât cariere, cât și visuri.”

Nadejda Burciu, Directoare de țară a oficiului din Moldova, Liechtenstein Development Service, a adăugat: „Sectorul IT are un mare potențial, iar voi, prin rolurile pe care le aveți – fie la locul de muncă, fie la studii sau prin proiectele pe care le implementați – contribuiți la dezvoltarea Republicii Moldova. Continuați să investiți în dezvoltarea voastră personală, să inspirați alte fete și să creați programe interesante.”

De la începutul activității până acum, GirlsGoIT a oferit acces la educația STEAM pentru peste 3.200 de fete. Aproximativ 30% dintre participante au continuat să urmeze studii și cariere în domeniile STEAM, consolidând astfel inițiativa ca un catalizator al schimbării.

GirlsGoIT este structurat în jurul unor activități educaționale non-formale desfășurate prin trei evenimente majore: Bootcamp-ul de primăvară, Tabăra de vară și Bootcamp-ul de toamnă. Tabăra de vară include, de asemenea, vizite și posibilități de internship în companii din sectorul IT.

Până în prezent, au fost organizate 29 de tabere în 26 de raioane ale țării, iar programul a ajuns la fete din toate regiunile Republicii Moldova. Aproximativ 85 de ambasadoare și tot atâția mentori au contribuit la succesul GirlsGoIT. 

Privind spre viitor, GirlsGoIT își propune să dezvolte noi curricule. Totodată, intenționează să deschidă șase filiale locale, unde se vor organiza evenimente care vor contribui la dezvoltarea abilităților tehnice și soft ale fetelor.