Distanța nu e obstacol pentru învățare. O cahuleancă stabilită în Franța – beneficiară a proiectului “Women’s Digital Center”Nadejda cu familia este plecată de câțiva ani în Franța. Împreună cu soțul și cei doi copii minori au reușit să se integreze în societatea franceză, familia lor fiind una dintre miile de familii din Moldova care își construiesc un viitor în străinătate. 

Cu două facultăți absolvite, Nadejda totuși speră să revină cu familia înapoi, în Moldova, iar pentru asta este în permanentă căutare de oportunități, inclusiv de învățare. 

„Motivul de bază al emigrării a fost unul familial și financiar.  Aici, în Franța, am descoperit o altă lume, o lume diferită de ceea ce cunoșteam. Noi fiind străini nu cunoșteam cum e să trăiești într-o țară străină. Am descoperit împreună cu soțul cum e să trăiești aici, departe de familie și cei dragi.  În Franța am găsit condiții de școlarizare foarte bune pentru copiii noștri, asta fiind un lucru foarte important pentru noi. Tot aici  am descoperit posibilități de a merge în vacanță, escapade de o zi sau pentru un weekend în familie” ne spune  Nadejda.  

Am întrebat-o care sunt planurile de viitor și cum își vede viața peste 5-10 ani.

„Noi suntem cu gândul la Moldovioara noastră, și ne dorim să ne întoarcem în țară. Suntem conștienți că  reintegrarea noastră acasă  va fi anevoioasă, presupun, dar prin muncă vom reuși”.

Recent a devenit absolventă a “Women’s Digital Center”, un program de instruire dedicat femeilor RM care doresc să-și lanseze o afacere sau să dezvolte afacerea existentă. 

„Despre cursul ”Inițiere în Antreprenoriat și Promovare Online” desfășurat de AO. Centrul ”CONTACT-Cahul” am aflat din internet și am fost plăcut surprinsă să aflu că pot să particip și eu, chiar dacă sunt în UE.  Eu, de fapt, m-am înscris la curs fiind motivată de necesitatea de a socializa cu cei care vorbesc aceeași limbă, și de setea de a cunoaște. Am participat cu o mare plăcere și entuziasm la  toate modulele, și am acumulat multe cunoștințe noi și utile” ne-a mai spus Nadejda . 

Am încercat să aflăm și de ce a considerat util să participe la astfel de instruiri, mai ales că este la câțiva mii de km distanță de casă. 

„Ideea deschiderii unei mici afaceri era undeva acolo înscrisă de mult timp printre scopurile mele, însă pe perioada lecțiilor am înțeles cât de important este să ai o pregătire consistentă. La curs am învățat despre crearea unei pagini de Facebook  și cum ar trebui corect gestionată.  Alte detalii despre deschiderea unei mici întreprinderi, despre pachetul de acte necesar la înființarea unui SRL, despre cum corect să identific potențialii clienți și multe altele le-am aflat la acest curs. Este foarte important să cunoști aspecte de promovare online, iar programul dat ne-a oferit o astfel de șansă” a precizat  Nadejda . 

Nadejda spune că dacă dorești cu adevărat să înveți ceva nou, nu contează unde te afli, contează doar să găsești oportunitatea și să-ți dai interesul . 

„Pentru mine cursul dat a fost important prin însuși faptul că a fost organizat anume pentru femei.  Prin exemplu celorlalte participante la curs am prins curaj, încredere în forțele proprii. Aflându-mă în Franța am descoperit cât de frumos și corect se alimentează poporul francez. Astfel, văd drept o oportunitate  deschiderea unei boulangerii-patiserii cu un amestec de rețete franceze și moldovenești acasă, în Cahul” a punctat Nadejda.  

Instruirile sunt organizate de Centrul CONTACT-Cahul, în cadrul proiectului “Women’s Digital Center”, implementat de Centrul de Informații Universitare, cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova.

#FundațiaOrangeMoldova #CIU #OrangeDigitalSchool #EdTech #CONTACTCahul

Author: ziuadeazi.md