frule

Lansarea Raportului de Stare a Țării 2024: tendințe, prognoze și vulnerabilități ale economiei naționale, de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în colaborare cu Friedrich Ebert Stiftung Moldova

 

Capture raport site

 

 

Moldova își menține vectorul integrării europene, deși acesta este subminat de mersul lent al reformelor. Provocarea majoră a anului 2024 a fost valorificarea acestui credit de încredere prin demararea dinamică a procedurilor de pregătire a negocierilor, în paralel cu dinamizarea reformelor pe intern. Acesta este unul din mesajele cheie ale Raportului de Stare a Țării 2024 (RST), elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în colaborare cu Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și lansat pe 12 decembrie, în cadrul Conferința Anuală MACRO: „Economia Moldovei în contextul ciclurilor electorale”, ediția a XII-a.

Potrivit autorilor Raportului de Stare a Țării 2024 recuperarea economică după criza din anul 2022, prognozată anterior pentru anul 2023, s-a amânat pentru 2024. Anul 2023 a marcat de facto o stagnare economică, înregistrând o creștere a Produsului Intern Brut de doar 0,7%, în pofida unui an agricol favorabil și a bazei mici de comparație (-4,6% în 2022).

📍 Pentru 2024, autorii anticipează o recuperare economică de circa 2%, fiind susținută în mare parte de o anumită dinamizare a consumului intern și de creșterea investițiilor publice. Aceștia susțin faptul că, principalele riscuri derivă din sectorul agricol, anticipând o recesiune de circa 10%-15% din producția industrială, astfel, anticipează o stagnare sau o creștere nesemnificativă; dar și din mediul extern, care va afecta activitatea de exporturi și cea investițională privată.

💬Economia moldovenească își epuizează potențialul, ceea ce face imperativă tranziția de la modelul de creștere economică de competitivitate bazat pe costul redus la forței de muncă la un model de creștere economică bazat pe eficiență. Pentru acesta, toate politicile, programele și mecanismele prin care statul susține economia trebuie sa prioritizeze activitățile economice generatoare de valoare adaugata și exporturi.” a menționat Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

💬Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, ministru, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, a declarat faptul că: „Republica Moldova mai are un deceniu în față de reforme ambițioase pentru a ajunge în rând cu lumea. Trebuie să relansăm mai multe sectoare din economie, să transformăm cât mai mulți moldoveni în investitori, să atragem investiții străine prin a asigura stabilitate legislativă și securitate și condiții cât mai apropiate de cele din UE. Lucrurile s-au mișcat în direcția corectă, dar mai sunt multe de făcut. Multe probleme nu au fost rezolvate decenii la rând și abia actuala guvernare a ajuns să lucreze la ele. De exemplu, avem primul pas real pentru edificarea unei Burse de Valori – care înseamnă oportunități pentru companii, alternativă pentru accesul la finanțare și factor de dinamizare a economiei pentru a obține creștere economică. De ce timp de trei decenii acest lucru nu a fost făcut? Ce de 10 ani a rămas la nivel de idee acordarea ajutoarelor de stat? Din 1 ianuarie 2025 vom avea acest instrument care poate accelera industria și investițiile. În plus, timp de un an am dublat serviciile digitalizate, lucru care nu s-a făcut până acum. Următorii trei ani sunt cruciali pentru Moldova și mizăm pe susținerea UE, care are experiența de a integra țări mai mici și mai sărace. Moldova nu trebuie să piardă această oportunitate.”

👉Mai multe detalii, raportul integral, înregistrarea video și prezentările din cadrul evenimentului pot fi accesate pe link: https://shorturl.at/qOwjI

Raportul de Stare a Țării este o publicație anuală, care reprezintă o viziune integrată asupra dezvoltării economice a țării. Raportul este elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în colaborare cu Friedrich Ebert Stiftung Moldova și este lansat tradițional în cadrul Conferinței Anuale Internaționale MACRO Conference. Publicația se află în acest an la cea de-a 13-a ediție.

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola