"Centrul Raional de Tineret Cahul: Promotor al Implicării Tinerilor"

Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară continuă interviurile cu organizațiile prestatoare de tineret și educație non-formală. De această dată, echipa Centrului Raional de Tineret Cahul povestește despre diversele activități, pe care le organizează pentru tineri. Aflați mai multe citind articolul.

  1. Când a fost înființat Centrul Raional de Tineret și care este misiunea acestuia?

Centrul Raional de Tineret Cahul a fost înființat pe 21 decembrie 2017, prin decizia Consiliului Raional Cahul, cu misiunea de a facilita dezvoltarea personală a tinerilor, promovarea voluntariatului și oferirea de oportunități diverse pentru tineret.

  1. Ce tipuri de servicii oferă centrul tinerilor?

Centrul oferă servicii de informare și outreach, activități de dezvoltare personală și vocațională, precum și inițiative pentru integrarea tinerilor în comunitate.

  1. Câți membri are echipa centrului și care sunt rolurile lor principale? 

Echipa Centrului de Tineret Cahul este formată din trei membri: managerul Eugen Braga și specialistele Cașineanu Iulia și Natalia Pîrciu.

  1. Există membri ai echipei actuale care au fost voluntari în cadrul centrului? Ce impact are experiența anterioară ca voluntar asupra modului în care acești membri își desfășoară activitatea?

Iulia Cașineanu a fost voluntară și acum este specialistă de tineret în cadrul Centrului. Iată ce ne spune ea:  Experiența mea drept voluntară la Centrul de Tineret a fost un adevărat reper în parcursul meu. Participarea la organizarea evenimentelor și scrierea proiectelor mi-au adus o bogată experiență în domeniul în care activez. De asemenea, această implicare mi-a ușurat înțelegerea nevoilor tinerilor și a slăbiciunilor activităților actuale ale noastre, ajutându - mă să găsesc modalități de îmbunătățire. 

  1. Cum este integrată educația nonformală în activitățile centrului? Ce impact are aceasta asupra voluntarilor și beneficiarilor?  

Suntem încântați că avem un feedback pozitiv din partea tinerilor în ceea ce privește educația nonformală. Aceștia se simt liberi și deschiși în a-și împărtăși ideile. Se simt încrezători în propriile lor capacități, iar prin ascultarea și susținerea lor, le dăm voce, ceea ce îi face să se simtă împuterniciți în propriile capacități.

  1. Puteți să ne povestiți despre un proiect sau o activitate de succes recentă?

În cadrul programului UNFPA am primit cadou un microbuz „Centrul Călător”, cu ajutorul căruia reușim să ajungem în zonele mai îndepărtate ale regiunii de Sud, cum ar fi printre Leova, Taraclia, etc., unde desfășurăm mai multe activități legate de violența de gen, violența financiară, etc.

Încă un proiect de succes este Concursul de Talente și Umor (TVC), care a revenit în anul 2023 cu participarea liceelor teoretice din Municipiul Cahul, iar anul acesta, pe data de 27 aprilie concursul a fost organizat cu participarea liceelor teoretice din întregul raion Cahul. Realizarea acestor activități a fost un proces greu, dar participanții și spectatorii au apreciat evenimentului.

Un eveniment import din anul 2024, a fost „Forumul Raional al Tinerilor”, activitate la care au participat și tineri din județele Galați și Brăila. În cadrul evenimentului au fost prezenți circa 170 de participanți.

  1. Câți voluntari are centrul și care sunt oportunitățile voluntariatului?

Centrul are 20 de voluntari cu vârste între 16 și 22 de ani, implicați activ în organizarea evenimentelor și propunerea de noi activități, iar principalele oportunități se referă la dezvoltarea personală și profesională. Practicând voluntariatul aceștia au posibilitatea să-și construiască experiență de lucru, care poate fi inclusă în CV. Implicându-se în organizarea evenimentelor și interacționând cu diverse persoane, ei își dezvoltă abilitățile de comunicare și de lucru în echipă, precum și încrederea în propriile capacități. De asemenea, voluntariatul deschide uși către o serie de programe și oportunități, cum ar fi programul Erasmus.

  1. Care sunt principalele provocări cu care vă confruntați în activitatea voastră și cum încercați să le remediați?

Cea mai mare provocare ține de programul foarte încărcat al voluntarilor, deoarece au practică sau examene și noi nu dorim să-i suprasolicită. De aceea încercăm să ne ajustăm programul nostru după cel a voluntarilor, chiar dacă asta înseamnă muncă peste program. 

  1. Cum finanțați activitățile și programele centrului?

Activitățile sunt finanțate printr-un buget aprobat de consiliu și ne bucură faptul că acesta a crescut semnificativ anul acesta. 

  1. Cum măsurați impactul activităților asupra beneficiarilor?

Impactul activităților este măsurat printr-o combinație de chestionare de feedback și evaluări verbale. De exemplu, în cea de-a doua jumătate a anului 2023, am înregistrat aproximativ 2000 de persoane beneficiare ale programelor și evenimentelor noastre.

  1. Care sunt planurile de viitor ale centrului și ce noi inițiative planificați?

Planurile de viitor includ renovarea centrului, iar drept activități ne gândim la sporirea activismului civic și la implicarea în crearea altor centre de tineret în regiune.

  1. Cum colaborați cu alte organizații și instituții din comunitate?

Centrul nostru colaborează cu diverse organizații din comunitate, printre care se numără A.O. „AZI”, CSPT „AGAPE”, MilleniuM, IRI, etc., precum și cu instituțiile de învățământ din regiunea de sud. Aceste parteneriate ne permit să dezvoltăm proiecte și să organizăm evenimente care să aducă beneficii comunității noastre.

  1. Ce sugestii aveți pentru îmbunătățirea colaborării dintre centrul de tineret și comunitate?

Efectuare sondajelor și chestionarelor periodice sunt sugestii pentru a afla ce anume le trebuie tinerilor, ce le lipsește. 

  1. Ce sfaturi le-ați oferi tinerilor care doresc să se implice în activitățile centrului?

Pe peretele exterior al centrului scrie „чего стоишь? иди к нам” (ce stai? vino la noi) acesta și este sfatul nostru, alăturați-vă nouă. 

  1. Ce mesaj ați dori să transmiteți tinerilor?

Să nu se oprească în drumul lor către atingerea scopurilor, să fie curajoși și să transforme orice provocare într-o oportunitate de creștere și învățare. Îi îndemnăm să investească în ei înșiși acum, pentru a putea investi în ceilalți mai târziu. Să fie activi, creativi și să practice voluntariatul, pentru că implicarea lor poate face o diferență semnificativă în comunitate.

Sediul Centrului Raional de Tineret îl găsiți pe Pr. Republicii 35, Cahul.

Adresa de email: centruldetineretcahul.2022@gmail.com

Număr de telefon: 0299 8-23-22

Acest interviu este realizat de Centru Regional de Dezvoltare Comunitară în cadrul inițiativei locale „Promovarea serviciilor de tineret și educație nonformală din Cahul”. Inițiativa este finanțată de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), în cadrul proiectului regional „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic.

Partener al proiectului este Centrul CONTACT.

5cc3a80e




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola