55 de adolescente și adolescenți sunt gata de lansarea propriilor afaceri



compressed

Cum să administreze un buget, să adune o echipă, să negocieze, să-și organizeze timpul și să facă primii bani? La toate aceste întrebări au găsit răspuns participanții și participantele taberei de vară Money 101 by Yep!Moldova. Timp de 5 zile, 55 de adolescente și adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani au învățat bazele educației financiare și antreprenoriale de la mentore de top din țară. La finalul taberei, unii participanți/participante au reușit să se bucure de primele rezultate ale micilor sale afaceri, cum ar fi vânzarea evantaielor, a cărților din propria bibliotecă, lecții particulare pentru alte/alți eleve/elevi, servicii de plimbare a câinilor.

Sub îndrumarea a 10 mentore, profesioniste în domeniile finanțe, comunicare, antreprenoriat, telecomunicații și psihologie, adolescenții au avut parte de ateliere, lecții, îndrumări și discuții, dar au lucrat și în echipe, iar la final și-au prezentat proiectele. Tinerii au învățat ce înseamnă lucrul în echipă și negociere, împreună elaborând un plan de afaceri, generând ideile creative, pregătind discursul de pitch și prezentându-și proiectul în fața mentorilor. În afara activităților care s-au desfășurat la centrul industriilor creative, Artcor, tinerele și tinerii au avut posibilitatea să viziteze cel mai nou spațiu de dezvoltare și coworking pentru femeile antreprenoare, Glia Impact hub. Tot în cadrul taberei de vară, tinerii și tinerele au avut ocazia să viziteze sediul UN Women, unde au beneficiat de o sesiune de training și au discutat despre importanța avansării egalității de gen și necesitatea combaterii stereotipurilor și normelor sociale. 

Pe lângă educație financiară, participanții și participantele taberei Money 101 au învățat despre consumul responsabil, au participat la activități de grup, au învățat despre design thinking și au răspuns la provocări prin joc. În ultima zi de tabără, tinerii și tinerele și-au prezentat ideile de proiect, cele mai reușite și creative fiind premiate cu cărți și cadouri personalizate. Printre ideile de afaceri explorate de tinere și tineri se numără: servicii de ședințe foto, aparate de vată dulce, ventilatoare portabile etc. Locul I a fost acordat echipei care a propus dezvoltarea unei aplicații de rezervare a serviciilor de babysitting, plimbare a animalelor de companie, îngrijirea animalelor la domiciliu, oferte de cazare.

Money 101 by Yep!Moldova este prima tabără de educație financiară și antreprenoriat pentru adolescente și adolescenți în Moldova, concepută după modelul taberelor de vară din Europa, pentru a oferi copiilor și adolescenților instruire pe mai multe subiecte, printr-o combinație echilibrată de teorie și practică. 

Proiectul este implementat de A.O. Generația Nika și Yep!Moldova, cu susținerea financiară a UN Women.