Tehnologia și democrația s-au întâlnit la DemTech Hackathon 2024
Democracy Tech Hackathon 2024, desfășurat între 11-12 octombrie la Artcor, s-a încheiat cu succes. Au fost două zile pline de informații, networking, prezentări, provocări. La ediția din acest an au aplicat circa 100 de participanți care au rezultat în final cu 11 echipe.
Acestea sunt echipele și soluțiile propuse juriului:
- Acum știi - aplicație web care simplifică decizia de a alege un candidat în alegeri prin potrivirea candidatului intereselor și factorilor importanți pentru alegători.
- Democracy Sharks - instrument IA (inteligență artificială) pentru detectarea video-urilor false.
- Democracy Innovators - aplicație care ajută cetățenii să comunice eficient cu primarul despre problemele comunității.
- DemFolk’s - soluție IA care rulează pe dispozitiv și detectează informațiile manipulatorii sau dezinformare, cu alerte personalizabile.
- ReLU - agregator de știri care colectează cele mai importante noutăți și le oferă comparativ de pe diferite surse
- Avolis - platformă care conectează organizațiile de tineret, creând oportunități de schimb cultural și proiecte colaborative, care promovează democrația.
- TrueSight - soluție pentru verificare biometrică la oficiile de votare cu scopul de minimizarea riscului de falsificare a voturilor
- Democracy Defender - modul de edge computing IA, care permite identificarea în timp real a deepfake-urilor în situații speciale, cum ar fi alegerile.
- FakeHunter - extensie pentru web care identifică și alertează utilizatorul despre posibile site-uri cu fake news, în timp real
- DemInvo - experiență cu elemente de gamification care informează și atrage atenția tinerilor asupra subiectelor politice majore. Această echipă a primit invitația să participe, fără etapa de preselecție, la următoarea ediție de Creative Accelerator 2025.
Câștigători
Echipa câștigătoare, LexChain a venit cu ideea creării unei baze de date securizate, bazată pe blockchain, destinată procurorilor (ca primă etapă) și care poate fi utilizată pentru prevenirea falsificării, asigurarea transparenței și simplificarea gestionării cazurilor de judecată în Moldova. Echipa a luat premiul de 1000 USD, dar și a primit invitația să urmeze un program de fellowship de 3 - 6 luni, organizat de Alliance of Democracies (Danemarca).
După acest fellowship, care include întâlniri cu experți, lideri, mentori din tech și democrație, echipa va avea oportunitatea de a-și prezenta soluția la Democracy Summit în Copenhaga, în mai 2025. Reamintim că echipa Marmoris, câștigătoare a ediției precedente, a luat premiul People’s Award în 2024 și 10 000 USD pentru dezvoltarea soluției.
Subiectele principale propuse în acest an au fost:
- Propaganda și dezinformarea
- Securitatea cibernetică în alegeri
- Soluții tehnologice pentru combaterea știrilor false
- Alfabetizarea media și protejarea democrației
Mentori și juriu
Evenimentul a fost beneficiat de participarea experților din Moldova, dar și de peste hotare, România, Danemarca, Liban, Marea Britanie, SUA, Suedia, care au ghidat echipele pe parcursul celor două zile.
Ali L. Ezzatyar, Directorul adjunct al Misiunii USAID Moldova: „Sunt foarte bucuros să mă alătur acestui hackathon și nu e doar pentru că USAID a văzut și a susținut dintotdeauna tinerii din Moldova, dar și pentru că subiectul tehnologiei și explorarea lui în contexte de hackathoane îmi e foarte apropiat și interesant personal.”
Viorica Cerbușca, Fondatoare și Președinte Yep!Moldova: „DemTech Hackathon e unul dintre cele mai importante programe pentru noi. Prin el, promovăm tehnologia şi inovația pentru democrația din Moldova, dar putem contribui la aceasta și la nivel internațional. Chiar dacă Democracy Tech Hackathon 2024 e încă un proiect relativ tânăr, am reușit să creăm un mediu eficient de sinergie între tehnologie și democrație care rezultă în soluții durabile și inovatoare la problemele actuale.”
Democracy Tech Hackathon 2024 a fost organizat de Yep!Moldova, la inițiativa Alliance of Democracies Foundation (Danemarca) și New Democracy Fund (Danemarca), cu sprijinul generos al poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).