Ellevator - Conferința dedicată antreprenoriatului feminin
Peste 80 de antreprenoare, reprezentanți și reprezentante ale mediului de afaceri, precum și ale organizațiilor internaționale și corpului diplomatic au participat vineri, 22 martie, la Ellevator – Conferința dedicată antreprenoriatului feminin. Organizată de Yep!Moldova în colaborare cu UN Women, conferința a avut ca și obiectiv promovarea importanței și necesității abilitării economice a femeilor ca și pilon al dezvoltării unei societăți prospere și incluzive. Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul financiar al Suediei și Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.
Crearea de oportunități de muncă decentă și antreprenoriat sunt modalități esențiale pentru a genera venituri constante, prosperitate și bunăstare pentru femei și pentru societate. Atunci când femeile dezvoltă afaceri, ele creează locuri de muncă și oportunități economice, antreprenoriatul feminin având astfel, un rol esențial în abilitarea lor economică și respectarea drepturilor lor. În acest context, susținerea antreprenoriatului feminin, prin crearea unui mediu propice inițierii și dezvoltării afacerilor este primordială.
Intervenția cheie în cadrul evenimentului a fost făcută de către Elaine Marshall, secretară de stat, Carolina de Nord, SUA. Doamna Marshall a împărtășit din experiența sa personală și profesională, afirmând: „Înțeleg clar urcușurile și coborâșurile antreprenoriatului. Înțeleg, de asemenea, provocările de a fi femeie și de a trăi într-o zonă rurală în care oamenii pur și simplu nu se așteaptă să faci anumite lucruri. În calitate de fostă antreprenoare din zona rurală din Carolina de Nord, am văzut direct disparitățile cu care ne confruntăm din punct de vedere al geografiei și genului. Moldova și Carolina de Nord se confruntă cu provocări similare pentru că noi, femeile, ne confruntăm, istoric vorbind, cu o distribuție inegală a resurselor, fapt care ne dezavantajează.”
Doamna secretară de stat a împărtășit și bune practici din SUA și, în mod special, din Carolina de Nord, în domeniul politicilor de încurajare și susținere a participării femeilor pe piața muncii, de abilitare și dezvoltare economică, precum și de sporire a accesului la finanțe și resurse, menționând și beneficiile antreprenoriatului feminin. „Când cineva dezvoltă o afacere de succes, ne aduce beneficii tuturor și acest lucru este valabil în special pentru afacerile deținute de femei, care pot genera o creștere economică importantă, mai ales atunci când sunt împuternicite să se dezvolte și să creeze locuri de muncă. Dacă femeile ar participa la economie în mod egal cu bărbații, asta ar însemna 28 de trilioane de dolari sau 26% din produsul intern brut anual al SUA. De aceea, sunt încântată de multe dintre inițiativele femeilor antreprenoare dezvoltate în cadrul diferitelor programe susținute de către UN Women sau Ambasada SUA pentru a ajuta la educarea și promovarea antreprenoriatului feminin în Moldova și pentru a stimula economia.”
Moderatoarea evenimentului, dar și fondatoarea Yep!Moldova, Viorica Cerbușca, a menționat: ,,Antreprenoriatul din Republica Moldova este în continuă dezvoltare, mai ales când beneficiază de sprijin și orientare. Astăzi, celebrăm rezultatele procesului de educare și accelerare antreprenorială pe care am reușit să le obținem prin cooperarea dintre Yep!Moldova și UN Women, pe parcursul unui an, în cadrul programelor destinate femeilor și tinerilor, create împreună. Rezultatele vorbesc de la sine – produse și servicii de înaltă calitate, cu potențial pe piața locală și internațională. Dar cel mai important, avem antreprenoare pline de încredere și cu o viziune pe termen lung”.
Prezent la eveniment, Excelența Sa, Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA la Chișinău, a afirmat că: „Statele Unite și-au luat angajamentul să extindă accesul și oportunitățile pentru femei în toate domeniile. În ultimii câțiva ani, am sprijinit Centrul pentru Întreprinderi Private Internaționale (CIPE) să identifice și să înceapă să abordeze barierele din calea participării femeilor la economie – de la accesul la finanțare până la îngrijirea copiilor.”
Conferința Ellevator, le-a oferit femeilor producătoare un spațiu pentru a-și expune produsele dar și să împărtășească din experiența lor de antreprenoare.
Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women, a subliniat importanța abilitării economice a femeilor și rolul esențial pe care aceasta îl joacă în construirea unei societăți prospere, echitabile și incluzive. „Fără împuternicire economică, fără femei în funcții de luare a deciziilor nu putem schimba politicile, nu putem schimba alocările financiare, nu putem schimba modul în care sunt dezvoltate și implementate bugetele. Fără împuternicire economică, fără servicii suficiente de îngrijire a copiilor nu vom putea crea infrastructură și elimina barierele pentru ca femeile să se integreze pe piața muncii și să facă diferența. UN Women abordează toate aceste aspecte într-o manieră cuprinzătoare. Vom continua să susținem programe care le vor permite femeilor să inițieze și să își dezvolte propriile afaceri.”, a menționat Dominika Stojanoska.
În cadrul conferinței au fost premiate și câștigătoarele concursului „Startup101”, care au dezvoltat o platformă cu obiectivul de a conecta studenții și studentele în căutarea unui loc de muncă cu companiile care își doresc să angajeze tineri și tinere care nu au experiență profesională. De asemenea, trei antreprenoare beneficiare ale programului „Ellevator. Level up” și-au povestit istoriile de succes.
Conferința a inclus și câteva intervenții de la reprezentanți și reprezentante ale mediului de afaceri care au vorbit despre rolul parteneriatelor strategice, al marketing-ului și promovării în dezvoltarea sustenabilă a afacerii.
Ellevator - Conferința dedicată antreprenoriatului feminin a fost organizată de către Yep!Moldova și UN Women cu sprijinul financiar al Suediei și Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.