Turismul în Republica Moldova: O prioritate în dezvoltare



Turismul reprezintă o activitate economică importantă la nivel global, având un impact semnificativ asupra creșterii economice, ocupării forței de muncă și dezvoltării sociale. În Republica Moldova, acest sector este în creștere, iar numărul total de turiști a atins în 2023 cifra de peste 500.000 de persoane. Cu toate acestea, doar 9% dintre aceștia sunt turiști care vizitează țara, restul fiind moldoveni care călătoresc peste hotare.

La nivel internațional, industria turismului contribuie, în medie, cu până la 10% la PIB-ul țărilor dezvoltate. În Moldova, turismul reprezintă doar 3,3% din PIB.

Ministerul Culturii joacă un rol central în elaborarea politicilor și strategiilor de dezvoltare a sectorului turismului. În același timp, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, contribuie la crearea infrastructurii necesare.

Între anii 2021 și 2023, cheltuielile din bugetul de stat alocate acestui sector au fost de peste 234 milioane lei. Pentru perioada 2024-2026, fondurile planificate pentru dezvoltarea turismului reprezintă doar 0,04% din totalul bugetului de stat. Cu toate acestea, prin crearea Oficiului Național al Turismului și implementarea strategiei de dezvoltare turistică, se dorește o creștere a resurselor alocate până la 0,26% din bugetul de stat, cu un buget estimat de peste 752 milioane lei în cadrul Programului „Turism 2028”.

Strategia de dezvoltare a turismului în Republica Moldova urmărește valorificarea potențialului turistic prin:

  1. Consolidarea unui cadru de politici și reglementări care să sprijine dezvoltarea sustenabilă a turismului.
  2. Stimularea investițiilor în infrastructura turistică modernă și accesibilă.
  3. Promovarea unui produs turistic diversificat, care să contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Screenshot 2024 09 30 114805

Videoul a fost realizat de ALDA Moldova și reflectă alocările din bugetul de stat pentru dezvoltarea turismului, reprezentând un sumar al Raportului, pe care îl puteți găsi aici: euromonitor.md

Videoul și Raportul au fost realizate în cadrul proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”, care este implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), A.O. Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova.