Centrul Municipal de Tineret Cahul - „Spațiu pentru Creativitate și Activitate"



 

IMGUltimul interviu din cadrul inițiativei implementate de Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară aduce în prim-plan activitatea Centrului Municipal de Tineret Cahul, care este o instituție de stat relativ tânără, dar care a reușit deja să facă multe activități frumoase și importante pentru municipiul și raionul Cahul. Vă îndemnăm să treceți pe linkul de mai jos ca să aflați despre ce este vorba. 

  1. Povestiți-ne despre istoricul și scopul Centrului Municipal de Tineret Cahul.

Centrul Municipal de Tineret Cahul a fost înființat pe 28 iulie 2023, prin decizia Consiliului Municipal, având la bază proiectul finanțat de UNICEF, cu scopul de a oferi un spațiu sigur și prietenos tinerilor, unde să contribuim la dezvoltarea personalității acestora și unde le sunt auzite și ascultate vocile.  

  1. Care sunt principalele domenii de activitate?

Centrul Municipal de Tineret Cahul activează în patru domenii și anume: voluntariat, ghidare în carieră, animare a timpului liber și, în prezent, lucrăm la a asigura suport la Consiliul Municipal tineret.

  1. Ce realizări notabile ați înregistrat în ultimii ani și cum au contribuit acestea la îmbunătățirea vieții comunității?

Unul dintre primele proiecte a fost dedicat refugiaților, inițiativă sprijinită de UNICEF, care nu doar că a susținut această categorie de persoane, dar a și consolidat imaginea noastră în comunitate, sporind credibilitatea organizației.

Un alt proiect a fost „Centrul Călător”, prin intermediul căruia am promovat serviciile noastre 10 localități și am lucrat împreună cu bibliotecile și școlile din raion.  

Anul acesta, un proiect mare este Capitala Tineretului, unde suntem parteneri de implementare. În plus, am organizat Gala Voluntarilor în colaborare cu Perspectiva, o activitate menită să motiveze tinerii să se implice în voluntariat.

  1. Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați și cum le abordați?

Una dintre provocările anului acesta este lipsa bugetului, dar reușim să ne îndeplinim obiectivele prin implementarea diverselor proiecte și cu suportul Primăriei. De asemenea, ne confruntăm cu probleme legate de colaborarea cu ONG-urile, care nu au specialiști în tineret, și preiau anumite activități ale noastre ceea ce afectează imaginea noastră. Luptăm pentru o mai bună comunicare și colaborare între ONG-uri și suntem deschiși la propuneri care contribuie la bunul mers al activităților.

  1. Cine sunt beneficiarii principali ai activităților organizației?

Beneficiarii principali ai activităților noastre sunt tinerii, dar și alte categorii de vârstă. De exemplu, seara de cinema organizată de noi este deschisă tuturor vârstele.

  1. Câți voluntari are Centrul și care sunt sarcinile acestora? 

Avem 25 de voluntari activi, care participă la ședințe săptămânale de organizare. Aceștia sunt implicați în activitățile noastre și au oportunitatea de a organiza singuri activități. Programul lor include participarea la ședințe, la activități de planificare și la implementarea activităților din proiecte. 

  1. Cum sunt selectați și pregătiți voluntarii pentru a se implica în activitățile organizației?

Pentru a deveni voluntar în organizația noastră, tinerii trebuie să urmeze câțiva pași simpli. Atunci când se organizează recrutarea trebuie să completeze un formular de înregistrare.

După aceasta urmează o perioadă de stagiu de o lună, în care tinerii participă la toate ședințele și activitățile centrului. Această etapă este esențială pentru a se familiariza cu activitățile noastre și pentru a înțelege mai bine rolul lor și dacă le place ceea ce se petrece la centru.

În timpul stagiului, așteptăm ca voluntarii să aducă idei noi și să caute soluții pentru implementarea acestora, demonstrând astfel angajamentul și creativitatea lor. Îndeplinind acești pași, tinerii devin voluntari permanenți.

  1. Ce beneficii aduce implicarea în voluntariat tinerilor care doresc să se alăture organizației voastre?

Implicarea în voluntariat aduce numeroase beneficii tinerilor care se alătură organizației noastre. În primul rând, tinerii voluntari devin exemple de angajament și dedicare pentru alți tineri, demonstrând că implicarea activă este importantă și valoroasă.

După finalizarea stagiului de o lună, voluntarii primesc un contract și toate orele de voluntariat sunt înregistrate într-o diplomă echivalentă cu un carnet de voluntariat. Aceasta le oferă recunoaștere oficială și beneficii suplimentare, consolidându-le experiența și contribuțiile.

În curând, vom participa la un schimb de experiență în Vaslui și Timișoara, care va contribui la dezvoltarea tinerilor. 

Voluntarii noștri au ocazia să participe la diverse tabere, să primească premii, cum ar fi cele oferite în cadrul Galei Voluntarilor, și să se implice în activități care le sunt relevante. Ei sunt tratați egal și au libertatea de a-și exprima ideile, ceea ce îi motivează și le permite să aprecieze mai bine educația nonformală pe care o promovăm.

  1. Ce tipuri de parteneriate aveți și ce colaborări ați mai dori?

Avem parteneriate cu Vaslui, Fundația Națională de Tineret din București, datorită căreia putem participa la proiecte internaționale finanțate de Uniunea Europeană, cu FIT Timișoara, cu parteneri centrali din Moldova. Ne dorim să dezvoltăm colaborări suplimentare cu organizații centrale și internaționale pentru a extinde impactul nostru.

  1. Ce activități desfășurați în mod regulat în Cahul?

Organizăm regulat, în fiecare săptămână Seara de Cinema, Activități de Animare a Timpului Liber, inclusiv yoga, care ajută la promovarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, clubul de lectură, unde participanții pot discuta despre cărți, pot împărtăși impresii și pot învăța unii de la alții.

  1. Ce proiecte sau inițiative noi aveți în pregătire?

Lucrăm în prezent la inițiative care vizează suportul pentru Consiliul Municipal de Tineret.

  1. Care este importanța entității voastre pentru regiunea Cahul?

Centrul nostru este important pentru regiunea Cahul deoarece oferim un spațiu sigur și prietenos unde tinerii își pot exprima opiniile și pot participa la activități care le sunt relevante. Ne dedicăm lucrului cu și pentru tineri, având ca deviz „Lucrăm cu tinerii și pentru tineri”.

  1. Care este mesajul central pe care doriți să-l transmiteți tinerilor din Cahul?

Încurajăm tinerii să se implice în activitățile care le plac și să fie activi. Prin implicare, ei contribuie la schimbare și la dezvoltarea comunității. Inițiativa trebuie să vină de la ei, și chiar dacă întâmpină dificultăți, să nu cedeze, ci să continue să încerce.

Organizația o găsiți pe Piața Independenței nr. 6, în clădirea Primăriei Cahul, etajul 4

Email: c.t.cahul@gmail.com

Număr de telefon: 078142251

Acest interviu este realizat de Centru Regional de Dezvoltare Comunitară în cadrul inițiativei locale „Promovarea serviciilor de tineret și educație nonformală din Cahul”. Inițiativa este finanțată de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), în cadrul proiectului regional „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic.

Partener al proiectului este Centrul CONTACT.