A.O. C.R.D.C. ”Spune-mi mai mult cu Olga Mevșa!”
“Spune-mi mai mult” este o serie de interviuri despre și cu voluntari. Iar primul episod este cu Olga, fostă voluntară, care ne povestește despre experiența ei, lecțiile învățate și importanța implicării în voluntariat.
Lectură plăcută!
Pentru a viziona interviul, accesați link-ul http://bit.ly/47m9Svu
- Ne poți spune câți ani ai practicat voluntariatul și dacă mai ești implicată în activități de voluntariat în prezent?
Am început să fac voluntariat în anul 2017 și am continuat până în 2022. Deocamdată, nu mai sunt activă în acest domeniu, dar sunt deschisă la noi oportunități atunci când acestea se ivesc.
- Cum ai descoperit prima oportunitate de voluntariat și ce te-a atras la ea?
Prima oportunitate de voluntariat a apărut în momentul în care am absolvit clasa a IX-a și am început a studia la Liceul Teoretic „Ioan Vodă”. Am văzut afișele și anunțurile Fondului pentru Tineri (YouthBank Cahul) atât la școală, cât și pe rețelele de socializare, unde recrutau noi membri. Atunci Fondul pentru Tineri era foarte popular, mulți tineri doreau să li se alăture.
- Cum a reacționat familia și prietenii tăi la decizia de a face voluntariat?
Când eram mai mică, eram o persoană introvertită, eram mai eram mai timidă, mai ales cu familia. Și în momentul când am mers acasă să semnez contractul cu părinții, au fost plăcut surprinși, nu s-au așteptat că eu aș putea face acest pas.
- Cum ai gestionat echilibrul între voluntariat și alte responsabilități?
Când ai dorință și îți place ceea ce faci, găsești timp mereu. În perioada aceea eram implicată în mai multe activități, studii, dansuri, cursuri suplimentare, dar pentru voluntariat mereu găseam timp. Chiar mai mult, atunci când a început pandemia, noi ne-am conformat situației și practicam voluntariatul de acasă.
- Ai întâlnit persoane sau situații care ți-au schimbat perspectiva asupra vieții în timpul voluntariatului?
Da, am avut ocazia să particip la activități de team building care ne-au unit ca echipă și până în prezent păstrăm legătura și voluntariatul ne-a permis să creem aceste legături nu doar în echipa noastră, dar și între voluntarii din întreaga țară. Iar una dintre persoanele care mi-au influențat pozitiv perspectiva a fost Mihaela Forțu, care mi-a fost alături de la început. Legătura noastră de prietenie a rămas puternică și în prezent.
- Ce abilități sau cunoștințe ai dobândit în timpul voluntariatului care te-au ajutat ulterior în carieră și cum te-a influențat voluntariatul în dezvoltarea ta personală și profesională?
Voluntariatul m-a învățat cum să vorbesc în public, am învățat să comunicat și să negociez cu diverși antreprenori. Atunci când știi să vorbești bine, frumos și civilizat lumea este mereu deschisă să te sprijine.
- Povestește-mi despre una dintre cele mai memorabile experiențe de voluntariat pe care le-ai avut.
Una dintre cele mai memorabile experiențe a fost responsabilitatea pe care am avut-o în cadrul Fondului pentru Tineri, și anume facepainting la diverse evenimente. Îmi plăcea să interacționez cu participanții și să le ofer o experiență plăcută, ceea ce a dus la faptul că ulterior eram invitați la diverse evenimente și achitați pentru aceste servicii .
- În ce moduri consideri că voluntariatul a avut un impact pozitiv asupra comunității?
Voluntariatul a contribuit la crearea unei atmosfere pozitive în comunitate din Cahul.. De exemplu, atunci când am organizat Ziua Îmbrățișării, lumea a fost foarte deschisă la acest gest, iar feedback-ul primit a fost extrem de pozitiv.
- Ce impact a avut voluntariatul asupra ta?
Voluntariatul m-a făcut mai deschisă spre noi oportunități și m-a ajutat să devin mai comunicativă și îndrăzneață. Am învățat să fiu activă și pozitivă, aspecte care mi-au influențat viața personală și profesională.
- Te-ai confruntat cu provocări sau situații dificile în timpul voluntariatului? Cum le-ai depășit?
Nu am avut provocări majore, deoarece problemele erau discutate și rezolvate împreună cu mentorii și echipa. Comunicarea deschisă a fost cheia pentru depășirea obstacolelor și menținerea unei atmosfere armonioase.
- Ai avut vreun mentor sau model în perioada în care făceai voluntariat? Cum te-a influențat aceasta?
Nicolae Mocanu a fost mentorul nostru și a avut un impact major asupra mea. A fost nu doar coordonator, ci și un prieten de încredere. Încă păstrăm o relație de prietenie strânsă și îi sunt recunoscătoare pentru ghidarea și sprijinul oferit.
- Cum ai descrie satisfacția personală pe care ai simțit în urma voluntariatului?
Satisfacția a fost extrem de mare, de nota 10+. Am creat amintiri frumoase și am legat prietenii valoroase, experiența de voluntariat fiind una dintre cele mai împlinitoare etape ale vieții mele.
- Ce sfat ai oferi unei persoane care dorește să înceapă să facă voluntariat acum?
Voluntariatul trebuie experimentat pentru a-i înțelege adevărata valoare, iar dacă vrei sa te dezvolți, atunci voluntariatul este oportunitatea excelentă, pentru ca în timpul acesta te descoperi pe sine, niște abilități noi care nu știai ca le ai, te vei dezvolta pe plan profesional și nu în ultimul rând vei influența pozitiv comunitatea în care trăiești.
Acest interviu este realizat la inițiativa A.O. Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară în cadrul Programului de Voluntariat 2024!