Independență financiară și idei de startup la 14 ani – O nouă promoție de adolescenți și adolescente cu gândire antreprenorială a absolvit programul Startup101



startup101 gala 1 11zon

În perioada 13-17 noiembrie 2023, Yep! Moldova a organizat cea de-a treia ediție a programului  online dedicat dezvoltării gândirii antreprenoriale a tinerilor și tinerelor - Startup101. Școala de antreprenori a adunat peste 1300 de participanți și participante din 290 de instituții din întreaga țară. Elevii și elevele cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani au avut ocazia să-și dezvolte gândirea antreprenorială și să învețe cum să transforme ideile în afaceri durabile fiind ghidați de cei 15 mentori și mentore ai programului.

În încheierea programului tinerele și tinerii antreprenori și-au prezentat ideile de afaceri dezvoltate utilizând propriile talente în cadrul concursului Yep! Idea Challenge. Participanții și participantele din peste 20 localități ale țării au venit cu 65 de idei ingenioase printre care aplicații de mindfulness pentru meditație, platforme online pentru studiul fizicii și soluții tehnologice pentru promovarea egalității de gen și luptei împotriva bullying-ului. Din cele 65 de idei prezentate, 9 au fost premiate cu  câte un Startup kit. În final au fost desemnate persoanele învingătoare pentru  categoriile de vârstă: 14-15, 16-17 și 18+ ani. Tinerii și tinerele au fost selectate în funcție de : Originalitate, Implementare și Pitch.. Câștigătorii și câștigătoarele din categoria 18+ vor mai obține  bilete de intrare la tabăra de vară Young Entrepreneurs 2024, organizată de Startup Wise Guys (Tallinn, Estonia). Alți 5 premianți/premiante vor beneficia de un curs de design gratuit.

Adițional,elevilor și elevelor clasei a IX-a de la Gimnaziul „Pavel Buruiană” din satul Condrătești, raionul Ungheni, UN Women Moldova și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară le-a acordat  un premiu special și sprijin financiar pentru dotarea clasei. Copiii au impresionat prin angajamentul și dedicarea lor în cadrul programului.

„Înainte de a deveni antreprenori sau angajați noi toți suntem copii. Copii care cresc cu anumite convingeri și așteptări, copii care fie știu că pot schimba lumea, fie sunt dispuși să schimbe ei, conform cerințelor lumii din jur. Noi credem că prin toate programele noastre contribuim la creșterea unei generații de tineri cu gândire antreprenorială, cu dorință și resurse pentru a construi o societate mai bună prin propriile inițiative, iar acest program ne dovedește încă o dată acest lucru.”, afirmă cu încredere fondatoarea Yep!Moldova, Viorica Cerbușca.

Evenimentul de încheiere Startup101 s-a desfășurat luni, 18 decembrie, la Centrul Industriilor Creative Artcor. 

Startup101 este un program de educație non-formală dezvoltat de AO Generația Nika și implementată de Yep!Moldova,cu susținereaUN Women Moldova și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistența Umanitară.

__

Despre Yep!Moldova: Yep!Moldova este o organizație neguvernamentală din Republica Moldova care dezvoltă programe pentru promovarea antreprenoriatului și a inițiativelor inovatoare în rândul adolescenților și tinerilor.

Despre UN Women Moldova: UN Women este agenția Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor. În Republica Moldova, UN Women sprijină activitățile pentru promovarea drepturilor femeilor și a egalității de gen.

Despre Fondul Femeilor Pentru Pace și Asistența Umanitară: Fondul Femeilor Pentru Pace și Asistența Umanitară (WPHF) este un mecanism global care susține organizațiile conduse de femei si pentru femei promovând rolul lor crucial în gestionarea răspunsului la criza umanitară.