#NEXT4EU: IPRE a organizat o vizită de studiu pentru 9 reprezentanți ai societății civile din Germania



#NEXT4EU: IPRE a organizat o vizită de studiu pentru 9 reprezentanți ai societății civile din Germania

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Institut für Europäische Politik de la Berlin și Institutul pentru Inițiative Strategice – IPIS, a organizat, în perioada 10-14 decembrie 2023, o vizită de studiu pentru un grup de cercetători, analiști politici, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști din Germania.

Scopul vizitei a fost de a oferi o perspectivă asupra proceselor de reformă orientate spre integrarea Republicii Moldova în UE și asupra situației politice a țării, care este influențată de consecințele războiului rusesc împotriva Ucrainei și de încercările Rusiei de a destabiliza țara.

În prima zi, participanții au avut o serie de o întâlnire cu reprezentanți ai Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Biroului politici de reintegrare. Totodată, pe lângă întâlnirile cu reprezentanții puterii, vizita de studiu a inclus și o întâlnire reprezentanții opoziției.

În cea de a doua zi, după vizita la Agenția Relații Interetnice, oaspeții din Germania au mers la Comrat, unde s-au întâlnit și discutat cu reprezentanții autorităților publice locale și a Adunării Populare din UTA Găgăuzia, precum și experții din regiune, inclusiv reprezentanți societății civile.

A treia zi a început cu atelier de lucru #NEXT4EU. Participanții au avut un schimb de opinii și păreri cu reprezentanții societății civile din Republica Moldova pe subiecte legate de integrarea în UE, dezinformare, politică externă și reintegrarea țării.

Vizita s-a încheiat cu o serie de întâlniri la Delegația UE în Republica Moldova și la Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova, unde participanții au discutat despre rolul acestor instituții și politicilor UE.

Vizita de studiu a avut loc în cadrul proiectului „#NEXT4EU – Tinerii pentru integrarea Republicii Moldova în UE”, care este finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei în cadrul programului de cooperare cu societatea civilă.