frule

Despre voluntariat cu Svetlana Taras

Voluntariatul este o activitate și o experiență memorabilă care te ajută să te descoperi și să descoperi farmecul lucrurilor bune. 

În acest articol vom vorbi cu doamna Svetlana Taras. 

   Svetlana Taras a activat la centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din Orhei. Este o coordonatoare de voluntari implicată și dedicată tinerilor, o fire prietenoasă, deschisă spre noi oportunități și provocări. Consideră voluntariatul ca pe o experiență valoroasă, care poate influența pozitiv atât pe cei implicați, cât și comunitatea în ansamblu.

Bună, Svetlana. O bună parte din viața dumneavoastră ați dedicat-o activităților de voluntariat și lucrului cu tinerii, ați putea să ne spuneți și nouă de cât timp activitatea pe care o desfășurați este legată de voluntariat?

viber

 Svetlana: Din 2013 până în 2022 - 9 ani și câteva luni. La moment sunt într-o pauză profesională, în concediu de maternitate. 

Lucrul cu tinerii cum este? Presupun că această experiență are și o poveste în spate. Ați putea să-mi povestiți despre drumul pe care l-ați parcurs pentru a deveni coordonator voluntar?

Svetlana: Inițial, fiind angajată în cadrul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor, în 2013 am avut ocazia să participăm la o serie de formări printre care cele facilitate de ,, NEOVITA”. Tot în acea perioadă am participat la un curs de formare a adolescenților, primul curs mare și important.

Aceste resurse m-au motivat și entuziasmat. Mi-am făcut un obicei să urmăresc ofertele online pe platofrmele dedicate tinerilor. Așa, aproximativ peste un an, am aplicat singură la o formare pentru coordonatori de voluntari, în care erau stipulate etapele de formare a unui coordonator de voluntari și aspectele metodologice ale unui program de voluntariat ,, Hai cu noi în Polonia”. Am mers împreună cu aproximativ 20 de persoane și am participat la o formare de cinci zile foarte interesantă și motivantă. Am avut oportunitatea să vizităm câteva organizații locale unde se practica voluntariatul în diverse domenii, cum ar fi sănătatea și serviciile sociale. De asemenea, am interacționat cu un grup de tineri educatori într-o dinamică de la egal la egal. După aceea, am primit sarcina de a organiza unele evenimente, inclusiv Săptămâna Sănătății. Acesta a fost primul pas în ceea ce privește afirmarea mea ca și coordonatoare locală de voluntari. Am reușit să îndeplinesc rolul de coordonatoare locală în raionul Orhei timp de aproximativ cinci ani și să organizez anual Săptămâna Națională a Voluntariatului. În fiecare an, am format și echipa noastră de voluntari. Practic, acest proces a implicat o activitate continuă de înnoire a echipei, recrutare, instruire și participare la diferite evenimente.

Sunt sigură că activitatea de voluntariat este una memorabilă, mai ales când ai în jur tineri dornici de cunoaștere, empatici și dispuși mereu să se implice. În toate aceste activități, a existat un moment pe care l-ați retrăi din nou?

Svetlana: Așa cum am menționat, Săptămâna Națională a Voluntariatului a fost o experiență foarte interesantă și motivantă. În acea săptămână, am avut o mobilizare intensă, cu o pregătire prealabilă considerabilă. Am colaborat cu organizațiile locale și am reușit să organizăm aproximativ 40 de evenimente de promovare a voluntariatului împreună cu comunitatea și alte organizații din raionul Orhei. Am folosit paginile noastre de socializare pentru a promova aceste evenimente și pentru a încuraja comunitatea să se implice. Ne-am bucurat să vedem cum acest efort a inspirat și alte organizații și tineri să se implice în voluntariat. A fost un proiect cu adevărat remarcabil.

Un alt program foarte interesant a fost participarea la Programul național de teatru social, pe care cred că l-am derulat de două ori. Am colaborat cu Y-PEER, organizația națională cu sediul în Chișinău, care avea filiale de tineret în fiecare localitate. Împreună cu tinerii noștri, am format o echipă și am identificat o problemă socială pe care să o abordăm. Am discutat și despre discriminare, bullying, sarcina în adolescență, mod sănătos de viață și cum am putea să reducem aceste probleme, am reușit să venim cu un mesaj național, nu doar local. 

Un alt eveniment interesant, pe care l-am desfășurat săptămânal de-a lungul anilor, a fost implicarea noastră în activități de informare. După ce am format echipa, care includea mulți tineri activi, aceștia se implicau alături de noi și mergeau în instituțiile lor și în taberele de vară pentru a informa tinerii despre un stil de viață sănătos.

Ce activitate, proiect va lăsat o amprentă în dezvoltarea ulterioară a dvs. ca coordonatoare de voluntari și dacă a fost sau nu o experiență de neuitat?

Svetlana: Probabil acel email prin care am fost anunțată că sunt selectată coordonatoare locală pentru SNV este un moment memorabil.

La fel s-a întâmplat și cu teatrul social; de fiecare dată când echipa noastră participa și câștiga eram motivați. Ca și coordonatoare de voluntari eram mândră și împlinită că munca noastră era apreciată, iar asta se vedea și când veneam acasă cu premii, alături de echipa mea. Era o mândrie pentru toți noi.

Ce părere aveți despre cooperarea cu societatea în cadrul acestui proiect și cum ați evaluat acest aspect?

Svetlana: De fiecare dată când am susținut pe cineva cu idei noi sau când am vrut să creez ceva, am înțeles că aveam nevoie de colaborări, pentru că singur nu poți realiza prea multe lucruri. Inițial, pot apărea unele îndoieli sau confuzii, dar pe măsură ce realizam diverse activități, devenea tot mai ușor și mai simplu, deoarece deja mă cunoșteam bine cu persoanele respective.

Există persoane foarte deschise la comunicare, era momentul potrivit să organizăm evenimente și activități pentru a avea un impact pozitiv. Însă există și momente în care colaborarea poate fi mai dificilă. În final, totul depinde de oameni.

În ce măsură vă ajută studiile în psihologie cu sarcina de a coordona voluntarii?

Svetlana: Am simțit mereu în spate bagajele mele de la Colegiul Pedagogic și Universitatea de Psihologie. Ambele au lucrat împreună în armonie pentru a mă sprijini în munca cu tinerii și pentru a dezvolta programe de activități. De exemplu, ca și pedagog știu cum să elaborez un program de lecții, un proiect sau o activitate. Având în spate experiența în psihologie puteam aplica diverse tehnici de conexiune, reziliență și debrifare. Dar nu întotdeauna toți cei cu studii în psihologie vor avea ușurință în a lucra ca și coordonatori de voluntari. Nu este o regulă general valabilă, însă ambele aspecte m-au ajutat enorm. Nu pot spune că una a avut mai mult impact decât cealaltă, ambele au contribuit în mod semnificativ.

Având în vedere că tinerii sunt motivați să se implice în activități de voluntariat pentru a lega noi prietenii. Care este principala sursă de motivație pentru dumneavoastră?

Svetlana: De ce îmi place mie să fac diferite activități? În primul rând pentru că observ că aduc o schimbare în jurul meu, influențând și starea mea de bine. Această stare de bine, acea atmosferă de confort și bucurie, cunoscută sub termenul ,,hygge”, este ceva ce simt în timp ce practic voluntariatul. Studiile arată că oamenii implicați în astfel de activități se simt bine și experimentează o stare emoțională pozitivă.

Ce impact a avut voluntariatul asupra vieții dumneavoastră? A influențat în vreun fel activitatea pe care o desfășurați?

Svetlana: Implicându-mă în diverse activități, am avut oportunitatea să cunosc mulți oameni, iar acest lucru este extrem de valoros. Interacțiunea cu oamenii m-a ajutat să înțeleg problemele cu care se confruntă și am putut contribui la soluționarea unora dintre ele. Am acumulat multă experiență. De asemenea, am fost invitată în alte programe și proiecte, ceea ce mi-a permis să cunosc și mai multă lume. Am reușit să creez legături de prietenie care, în multe cazuri, persistă și astăzi. Aceste rezultate ale implicării mele sunt extrem de importante și valoroase, iar unii dintre acești oameni au lăsat o amprentă și au contribuit la schimbarea mea și a altora. Voluntariatul a avut un impact profund asupra vieții mele. A reprezentat o oportunitate de a mă implica activ în comunitate și de a contribui la schimbarea pozitivă a societății. Cu siguranță, voluntariatul a influențat și activitatea pe care o desfășuram, oferindu-mi o perspectivă mai largă asupra nevoilor comunității și a modalităților în care pot contribui la îmbunătățirea ei.

Care sunt perspectivele dumneavoastră legate de activitățile de voluntariat în viitor? 

Svetlana: Complicată întrebarea, pentru moment sunt focusată pe prezent. Societatea trebuie să evolueze în ritmul său, însă mi-ar plăcea să văd mai mulți tineri implicați în activități și programe sociale de voluntariat. Prin aceasta, vom avea o societate mai deschisă, mai implicată și, în general, vom construi o comunitate mai solidară, mai receptivă și mai empatică, care să promoveze pacea și bunăstarea pentru toți membrii săi.       

Care aspecte le considerați cele mai valoroase ale experienței de voluntariat și cum credeți ar trebui recunoscută această experiență în cadrul universităților și la locurile de muncă?

Svetlana: În primul rând vreau să spun că este foarte fain să fii voluntar, ești în zona ta de confort, cunoști foarte mulți oameni în diverse domenii, îți faci prieteni, niște prietenii ce pot dura foarte mult, te simți bine.  Printre oamenii care făceau voluntariat în echipa noastră, existau tineri activi care participau constant la 2-3 centre. Acești tineri erau implicați de mai multe ori în diverse activități și chiar participau la programe internaționale, ceea ce era extrem de interesant. Mai târziu, când aplică la universitate sau la locuri de muncă după absolvirea universității, experiența de voluntariat poate fi convertită în experiență de muncă, într-un punct valoros în CV.

viber

Ce mesaj ați dori să lăsați tinerilor care încă nu au gustat din experiența de voluntariat?

Svetlana: IMPLICAȚI-VĂ! Ieșiți din zona de confort, implicați-vă în diferite domenii, aflați care vă sunt interesele voastre, fiindcă sunteți în vârstă de explorare. Vă veți răspunde la întrebările: Cine sunt eu? Încotro merg? Ce vreau de la viață? Prin implicarea ta în diverse activități, ai șansa să descoperi mai multe oportunități și să le explorezi prin intermediul mai multor organizații. Acestea îți oferă posibilitatea de a te implica în zone care te interesează. Prin participarea ta într-o instituție sau în mai multe, poți acumula experiență și te poți implica într-o varietate mai mare de activități, ceea ce te ajută să îți dai seama de interesele și aptitudinile tale.


Acest interviu a fost realizat de către voluntara AO ,, ADIS ” Alina Morozan.

Acest articol a fost elaborat în cadrul proiectului Comunitate puternică prin tradiție de voluntaroat și spirit civic „Voluntariat - tradiție și resursă”, care este implementat de AO „ADIS” în cadrul MYCS, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Organizația de ajutorare est-europeană a Bisericii Catolice din Germania „Renovabis”.

Proiectul „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică” este implementat de Fundația Terre des hommes Moldova în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), România și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Moldova și finanțat de Uniunea Europeană.

Conținutul acestuia aparține exclusiv AO „ADIS” și nu reflectă neapărat punctul de vedere a finanțatorilor.

Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola