Asociatia Promo-LEX isi exprima ingrijorarea privind retinerea a trei politisti in Tiraspol



La 14 iulie 2009, aproximativ pe la orele 9.00, trei colaboratori de politie ai C.P mun.Tighina (Bender) Vladimir Dragulea, Ion Ribca si Dumitru Vieru, in timpul indeplinirii obligatiunilor de serviciu au fost retinuti de catre colaboratorii "organelor de militie ale RMT" in or.Tiraspol. Ulterior la 16 iulie 2009, "procuratura RMT" a initiat o cauza penala impotriva lor invinuindu-i de "tentativa de rapire a unei persoane, de doua sau mai multe persoane".

La 17 iulie, "judecatoria" de la Tiraspol a emis mandate de arest pe numele celor trei ofiteri de urmarire penala. Desi in incheierile instantei nerecunoscute nu este indicat termenul de detentiei, acestia vor sta dupa gratii cel putin 2 luni, conform declaratiei persoanelor care ancheteaza procesul. La moment toti cei trei sunt detinuti in celule separate iar rudele au acces limitat la detinuti, nemaivorbind despre accesul unui avocat. La fel exista riscul ca cei trei sa fie supusi unor tratamente degradante avind in vedere invinuirile care le-au fost aduse si intentiile organelor secesioniste.

Asociatia "Promo-LEX", care monitorizeaza respectarea drepturilor cetatenilor in regiunea transnistreana, isi exprima ingrijorarea privind libertatea si securitatea politistilor arestati la Tiraspol, carora le sunt incalcate drepturile si libertatile fundamentale de autoritatile secesioniste.

"Promo-LEX" considera ca detentia lor de catre organele ilegale create pe teritoriul statului de catre un regim neconstitutional ramine o grava problema pentru autoritatile Republicii Moldova, deoarece cetatenilor sai domiciliati in regiunea de est a tarii, nu le sunt asigurate si protejate drepturile si libertatile fundamentale.

În acest context, "Promo-LEX" solicita autoritatilor abilitate sa se implice activ si efectiv in apararea drepturilor colaboratorilor de politie: Dragulea V., Ribca Ion si Vieru D., arestati si condamnati ilegal de autoritatile de la Tiraspol.

Departamentul Juridic al Asociatiei Promo-Lex 21 Iulie 2009