Atelier de evaluare a Proiectului „Drepturile Omului încep cu Educația”

În data de poza9 august 2013 la Chișinău a avut loc atelierul de evaluare a proiectului „Drepturile Omului încep cu Educația”. Evenimentul a întrunit 10 tineri din regiunea Transnistreană - participanți din cadrul proiectului.  Atelierul de evaluare a fost moderat de către reprezentanții celor două organizații partenere în proiect – asociația Promo-LEX și Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.

Reamintim că, proiectul a demarat la 1 martie 2013 și a inclus mai multe activități. Astfel, în perioada 12-14 aprilie a fost organizat Cursul Formare de Formatori “Învăţăm să predăm Drepturile Omului prin intermediul jocurilor intelectuale” în cadrul căruia au participat 22 tineri (elevi ai claselor 10-12) din diferite localități ai regiunii Transnistrene: Rîbnița, Dubăsari, Tiraspol, Grigoriopol și Tighina. Ulterior, cu susținerea echipei de proiect, tinerii au organizat și moderat 13 activități de multiplicare pentru colegii lor din licee. Astfel, au fost organizate 13 seminare și sesiuni de jocuri intelectuale în domeniul drepturilor omului. De asemenea, la 27 iulie 2013, în cadrul proiectului, a fost organizată prima Competiție de Jocuri Intelectuale în domeniul drepturilor omului la care au participat 37 tineri din regiune.

Astfel, obiectivul de bază al atelierului de evaluare a fost analiza rezultatelor activităților, evaluarea impactului proiectului, precum și planificarea activităților ulterioare și a continuității proiectului. În acest sens, participanții au oferit un feedback amplu echipei de proiect axându-se pe așa aspecte ca: realizarea așteptărilor, dezvoltarea cunoștințelor și abilităților noi, dificultăți în realizarea activităților de multiplicare, lecții învățate, oportunități, etc.  

“Mi s-a părut firesc să particip la acest proiect, pentru că nu poate decât să mă ajute în viitoarea mea meserie care va fi legată de domeniul drepturilor omului”, a menționat Andrei Batîr, elev la Liceul Teoretic „Evrika” din Rîbnița.

“Ceea ce a fost diferit la aceste activități a fost posibilitatea de a mă implica atât în calitate de participant, cât și în calitate de organizator. Acest lucru m-a făcut să am mai multă responsabilitate și să îmi dezvolt anumite aptitudini”, a menționat Cătălina Zingan, elevă în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol.

De asemenea, în cadrul atelierului de evaluare, tinerii au fost informați despre diverse inițiative civice de promovare a drepturilor omului și despre oportunitățile existente de implicare pentru tineri, inclusiv prin intermediul jocurilor intelectuale.

Atelierul de evaluare a fost încheiat cu o sesiune de planificare. Astfel, participanții, fiind ajutați de echipa de proiect, au elaborat un plan de activități pentru începutul anului de studii 2013 – 2014, planul fiind adaptat la interesele, prioritățile și posibilitățile liceelor din regiunea Transnistreană.

“Sesiunea de evaluare a fost momentul perfect pentru a afla de la unii dintre cei mai activi participanți la activitățile proiectului despre care au fost momentele dificile dar și lecțiile învățate de ei. Am creat cu ajutorul și la inițiativa lor un plan de acțiuni pentru fiecare liceu, ceea ce va asigura încetățenirea în licee a activităților non-formale de învățare deopotrivă cu cele de bază. De asemenea, am avut ocazia să le vorbesc mai mult despre jocurile intelectuale ca oportunitate de implicare pentru tineri”, a declarat Octavian Sirețeanu, expert formator și președinte al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale .

“Proiectul dat a fost unul pilot și consider că învățarea și promovarea drepturilor omului prin intermediul jocurilor intelectuale este o idee foarte reușită care trebuie promovată în rândul tinerilor la nivel național”, a menționat Olga Manole, director de proiect, Asociația Promo-LEX.

Reamintim că atât atelierul de evaluare, cât și toate activitățile care l-au precedat, fac parte din proiectul „Drepturile Omului încep cu Educația”, implementat grație suportului financiar oferit de către Ambasada SUA la Chișinău.

Pentru mai multe detalii, contactați:
Olga Manole, Director de Proiect, Asociația Promo-LEX
Tel: (022)449626 Fax: (0 22) 450024
olga_manole@promolex.md

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola