Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a cerut Federației Ruse să stopeze încălcarea dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova

În perioada 4-6 iunie 2014 la Strasbourg a avut loc reuniunea 1201 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, la care au fost discutate Hotărârile Curți Europene neexecutate de către Statele reclamate.

Cauza Catan ș.a. a fost pusă în discuție la 5 iunie 2014, în urma demersurilor reprezentanților celor 170 de petiționari din or.Tighina (Bender), Grigoriopol și Râbnița.

În urma examinării materialelor expediate, Comitetul de Miniștri și-a exprimat profunda îngrijorare, cauzată de semnalările privind încălcarea continuă a dreptului la educație în regiunea transnistreană a R.Moldova (prin acte de intimidare și presiune ce afectează funcționarea școlilor cu predare în grafie latină). Totodată, Comitetul de Miniștri a amintit cu insistență obligația necondiționată a fiecărui stat membru, potrivit Articolului 46, paragraful 1, al Convenției, să execute hotărârile definitive și a somat autoritățile ruse să ia toate măsurile posibile pentru a pune capăt încălcării dreptului la educație al reclamanților și să transmită Comitetului de Miniștri:

- în termen de o lună, informații despre felul în care intenționează să garanteze că școlile cu predare în grafie latină vor continua să funcționeaze în anul școlar 2014/2015; și

- cât mai curând cu putință, până cel târziu la 1 septembrie 2014, un plan complet de acțiune sau un raport prin care să implementeze sentința Curții.

Mai mult, delegații Reuniunii din iunie 2014 a Comitetului de Miniștri insistă ca autoritățile ruse să plătească reclamanților, fără alte întârzieri, despăgubirile stabilite de Curtea Europană și au convenit să reexamineze acest caz în timpul celei de-a 1208a reuniuni (septembrie 2014) (DH) iar, în absența informațiilor din partea autorităților ruse, au delegat Secretariatul să pregătească un proiect de rezoluție interimară pentru a fi distribuit împreună cu draftul agendei de lucru a întâlnirii.

În fața Curții Europene a Drepturilor Omului reclamanții au fost reprezentați de avocați și juriști din cadrul Asociației Promo-LEX, care au depus eforturi constante în vederea actualizării situației școlilor, informarea Comitetului de Miniștri și a altor actori relevanți importanți pentru monitorizarea și executarea Deciziei Catan ș.a. vs Rusia și Moldova.

Pentru mai multe detalii, contactați: Alexandru Postica, Director de Program Asociația Promo-LEX, Avocat. tel: (22) 450024, GSM: 069104851, e-mail: promolex.pr@gmail.com




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola