IDIS „Viitorul” a fost nominalizat la PASOS Think-Tank Awards pentru studiul pe finanţarea campaniei electorale pentru alegerile generale anticipate din 28 noiembrie 2010

IDIS „Viitorul” a fost decernat de către juriul desemnat de reţeaua centrelor intelectuale PASOS (Asociaţia de Institute de Politici al Societăţii Deschise) pentru studiul de politici publice „Finanţarea partidelor politice: între transparenţă şi obscuritate”, prezentat public la 6 decembrie 2010. Acest subiect este în vizorul cercetătorilor IDIS, care au elaborat o metodologie proprie de analiză a veniturilor şi cheltuielilor raportate de concurenţii electorali, care sunt contrapuse unui buget simulat de campanie, pentru a estima astfel cheltuielile şi veniturile neoficiale.

Astfel, experţii IDIS au aplicat acelaşi mecanism de analiză şi pentru campaniile pentru alegerile generale din 5 aprilie şi 29 iulie 2009, dar şi pentru alegerile locale din 5 iunie 2011. De fiecare dată, au fost punctate aceleaşi deficienţe sistemice, lacune legislative şi procedurale, care permit concurenţilor electorali să se eschiveze de la a raporta toate categoriile de cheltuieli. Mai mult, IDIS a fost şi rămâne angajat în eforturile de optimizare a Codului electoral.

Studiul „Finanţarea partidelor politice: între transparenţă şi obscuritate” a fost înaintat de către echipa IDIS la concursul PASOS „Think-Tank Awards 2010”. În urma parităţii de voturi a juriului, s-a decis de a acorda două nominalizări: pentru IDIS „Viitorul” şi ONG-ul leton PROVIDUS, fără a acorda premiul mare.

De-a lungul timpului, IDIS „Viitorul” şi-a făcut numeroşi parteneri (locali şi internaţionali), bucurându-se de respectul lor, în cadrul unor reţele internaţionale din care face parte (PASOS, EPIN, Stockholm Network, etc). IDIS este singura organizaţie din Republica Moldova nominalizată într-un clasament global efectuat de Programul pentru Think-tank-uri şi Societate Civilă al Universităţii din Pennsylvania, SUA.

De-a lungul timpului, IDIS „Viitorul” a furnizat numeroase evaluări pertinente Consiliului Europei, OSCE/ODIHR, Freedom House, Global Integrity Survey, Beterlsmann Transformation Index, reuşind totodată să monitorizeze implementarea reformelor şi intervenind adeseori cu recomandări de politici, propuneri şi iniţiative.


Contribuie la continuarea proiectului CIVIC.MD. Devino susținător, donează aici.

Become a Patron!Descopera ONG

Descopera Finanțatori

Active în ultima săptămănă