Masa Rotundă pentru prezentarea Studiului asupra evoluției procesului de bugetare participativă în nordul RM



La Masa Rotundă din 20 august 2024, desfășurată la Florești, s-a prezentat Studiul asupra Evoluției Procesului de Bugetare Participativă (BP) în nordul Republicii Moldova. Evenimentul a subliniat importanța transparenței și implicării cetățenilor în gestionarea fondurilor publice la nivel local.

Studiul, realizat de echipa „Caroma Nord,” a evidențiat bunele practici de cooperare între organizațiile societății civile și administrațiile publice locale, menționând Florești ca un exemplu de succes în implementarea BP.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților locale din raionul Florești, municipiul Bălți, organizațiilor societății civile, având ca scop principal prezentarea rezultatelor cercetării realizate de echipa „Caroma Nord” asupra gradului de implementare a bugetării participative în această regiune.

Deschiderea evenimentului a fost marcată de un discurs al Președintelui Consiliului Raional Florești, Vasile Tîltu, care a subliniat importanța consolidării transparenței și responsabilității în gestionarea fondurilor publice la nivel local.

Marina Soloviova, Directoare de Program în cadrul Expert-Grup, a continuat cu o expunere a obiectivelor și rezultatelor obținute în cadrul proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”.

Vasile Grama, expert în cadrul proiectului, a prezentat detaliat studiul, evidențiind bunele practici de cooperare între organizațiile societății civile (OSC) și administrațiile publice locale (APL) în domeniul bugetării participative, atât la nivel național, cât și internațional. Acesta a evidențiat importanța transparenței și corectitudinii în toate etapele procesului de BP, precum și necesitatea sprijinirii continue a acestui mecanism de către conducerea locală.

Primarul orașului Florești, domnul Iurie Gangan, care împreună cu echipa sa a asigurat durabilitatea procesului de Bugetare Participativă în oraș (inițiat în 2020 și implementat cu succes în 2021, 2022 și 2023, continuând în 2024), a transformat acest proiect într-o poveste de succes pentru Republica Moldova. Domnia sa a declarat că Primăria va continua implementarea mecanismului de bugetare participativă în anii următori și propune ca acest proces să fie sprijinit de Consiliul Raional Florești.

Constatările mesei rotunde:

  • Procesul de Bugetare Participativă (BP) este bine cunoscut și apreciat de cetățeni și autorități, contribuind semnificativ la implicarea acestora în administrarea localităților.
  • Gradul de implementare al programului de BP depinde în mare măsură de voința politică și de deschiderea conducerii locale, în special a primarului și a responsabilului desemnat pentru BP.
  • Succesul implementării BP este direct proporțional cu transparența întregului proces și corectitudinea realizării acestuia la toate etapele.
  • S-a observat o creștere a încrederii cetățenilor în autoritățile locale, BP dovedindu-se a fi o oportunitate reală de implicare atât în procesul bugetar cât și la nivel de gospodărire a comunității.
  • În orașul Florești, procesul de BP a devenit durabil datorită sprijinului constant al conducerii locale și al parteneriatului solid dintre APL și OSC, asigurând un cadru legal adecvat. Aceasta reprezintă o istorie de succes în implementarea BP în regiunea de nord a RM. De asemenea este apreciabilă evoluția BP în or. Drochia, care a implementat       procesul de BP, numit ”Bugetul Inițiativelor Civice” în anii 2020-2022, cu o pauză în 2023, fiind continuat în 2024. Remarcabil pentru or. Drochia este suma considerabilă       dedicată bugetării participative de circa 1.5 milioane lei.
  • În alte orașe din nordul Republicii Moldova, BP s-a dovedit a fi fragil, din cauza unor factori precum fluctuația personalului, complexitatea procedurilor, și lipsa resurselor adecvate.
  • Proiectele de BP sunt granturi mici oferite de APL care pot fi realizate in termeni de 3-6 luni, cu amprente pozitive in localitate.

 

Recomandări:

  • Elaborarea unor aplicații online intuitive pentru votul cetățenilor și promovarea transparenței în procesul de BP.
  • Derularea unor campanii de informare continue, utilizând diverse metode pentru a asigura transparența deplină a procesului.
  • Promovarea și implementarea BP la toate nivelurile administrației publice centrale și locale, inclusiv prin recomandarea unei linii bugetare dedicate BP, prin circulara Ministerului de Finanțe al RM.
  • Identificarea unor surse alternative de finanțare.
  • Diseminarea și celebrarea istoriilor de succes, inclusiv organizarea unei Gale a Proiectelor la finalizarea acestora etc.

 

Raportul integral poate fi accesat pe pagina proiectului: https://www.euromonitor.md/studiu-privind-evolutia-procesului-de-bugetare-participativa-regiunea-nord/.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”.

Contact: Rodica Frecautanu, 079124353; frecauteanu.r@gmail.com