frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Masa Rotundă pentru prezentarea Studiului asupra evoluției procesului de bugetare participativă în nordul RM

La Masa Rotundă din 20 august 2024, desfășurată la Florești, s-a prezentat Studiul asupra Evoluției Procesului de Bugetare Participativă (BP) în nordul Republicii Moldova. Evenimentul a subliniat importanța transparenței și implicării cetățenilor în gestionarea fondurilor publice la nivel local.

Studiul, realizat de echipa „Caroma Nord,” a evidențiat bunele practici de cooperare între organizațiile societății civile și administrațiile publice locale, menționând Florești ca un exemplu de succes în implementarea BP.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților locale din raionul Florești, municipiul Bălți, organizațiilor societății civile, având ca scop principal prezentarea rezultatelor cercetării realizate de echipa „Caroma Nord” asupra gradului de implementare a bugetării participative în această regiune.

Deschiderea evenimentului a fost marcată de un discurs al Președintelui Consiliului Raional Florești, Vasile Tîltu, care a subliniat importanța consolidării transparenței și responsabilității în gestionarea fondurilor publice la nivel local.

Marina Soloviova, Directoare de Program în cadrul Expert-Grup, a continuat cu o expunere a obiectivelor și rezultatelor obținute în cadrul proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”.

Vasile Grama, expert în cadrul proiectului, a prezentat detaliat studiul, evidențiind bunele practici de cooperare între organizațiile societății civile (OSC) și administrațiile publice locale (APL) în domeniul bugetării participative, atât la nivel național, cât și internațional. Acesta a evidențiat importanța transparenței și corectitudinii în toate etapele procesului de BP, precum și necesitatea sprijinirii continue a acestui mecanism de către conducerea locală.

Primarul orașului Florești, domnul Iurie Gangan, care împreună cu echipa sa a asigurat durabilitatea procesului de Bugetare Participativă în oraș (inițiat în 2020 și implementat cu succes în 2021, 2022 și 2023, continuând în 2024), a transformat acest proiect într-o poveste de succes pentru Republica Moldova. Domnia sa a declarat că Primăria va continua implementarea mecanismului de bugetare participativă în anii următori și propune ca acest proces să fie sprijinit de Consiliul Raional Florești.

Constatările mesei rotunde:

  • Procesul de Bugetare Participativă (BP) este bine cunoscut și apreciat de cetățeni și autorități, contribuind semnificativ la implicarea acestora în administrarea localităților.
  • Gradul de implementare al programului de BP depinde în mare măsură de voința politică și de deschiderea conducerii locale, în special a primarului și a responsabilului desemnat pentru BP.
  • Succesul implementării BP este direct proporțional cu transparența întregului proces și corectitudinea realizării acestuia la toate etapele.
  • S-a observat o creștere a încrederii cetățenilor în autoritățile locale, BP dovedindu-se a fi o oportunitate reală de implicare atât în procesul bugetar cât și la nivel de gospodărire a comunității.
  • În orașul Florești, procesul de BP a devenit durabil datorită sprijinului constant al conducerii locale și al parteneriatului solid dintre APL și OSC, asigurând un cadru legal adecvat. Aceasta reprezintă o istorie de succes în implementarea BP în regiunea de nord a RM. De asemenea este apreciabilă evoluția BP în or. Drochia, care a implementat       procesul de BP, numit ”Bugetul Inițiativelor Civice” în anii 2020-2022, cu o pauză în 2023, fiind continuat în 2024. Remarcabil pentru or. Drochia este suma considerabilă       dedicată bugetării participative de circa 1.5 milioane lei.
  • În alte orașe din nordul Republicii Moldova, BP s-a dovedit a fi fragil, din cauza unor factori precum fluctuația personalului, complexitatea procedurilor, și lipsa resurselor adecvate.
  • Proiectele de BP sunt granturi mici oferite de APL care pot fi realizate in termeni de 3-6 luni, cu amprente pozitive in localitate.

 

Recomandări:

  • Elaborarea unor aplicații online intuitive pentru votul cetățenilor și promovarea transparenței în procesul de BP.
  • Derularea unor campanii de informare continue, utilizând diverse metode pentru a asigura transparența deplină a procesului.
  • Promovarea și implementarea BP la toate nivelurile administrației publice centrale și locale, inclusiv prin recomandarea unei linii bugetare dedicate BP, prin circulara Ministerului de Finanțe al RM.
  • Identificarea unor surse alternative de finanțare.
  • Diseminarea și celebrarea istoriilor de succes, inclusiv organizarea unei Gale a Proiectelor la finalizarea acestora etc.

 

Raportul integral poate fi accesat pe pagina proiectului: https://www.euromonitor.md/studiu-privind-evolutia-procesului-de-bugetare-participativa-regiunea-nord/.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”.

Contact: Rodica Frecautanu, 079124353; frecauteanu.r@gmail.com



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola