„Parenting sub presiune” - un program pilot de sprijin pentru părinții din grupurile vulnerabile 



„Parenting sub presiune” - un program pilot de sprijin pentru părinții din grupurile vulnerabile 

WhatsApp Image 2024 08 07 at 12.04.04

O metodă inovativă de asistență informațională și psihologică a părinților este implementată, în premieră, în Republica Moldova. Programul „Parenting under Pressure”,  elaborat de organizația umanitară Plan International și implementat de asociația The Moldova Project, va contribui la  diseminarea practicilor pozitive de parenting, promovarea egalității de gen și a coeziunii sociale. 

„Parenting sub presiune” este un program aplicat la nivel internațional, în special în zonele de criză umanitară, unde nivelul vulnerabilității este ridicat. În Republica Moldova proiectul este dedicat grupurilor social-vulnerabile și familiilor refugiate din Ucraina, stabilite în centre de plasament temporar. 

Conceptul inovativ constă în comunicarea la nivel egal între părinți despre bunele practici în relația cu copiii mici, de până la 8 ani. Copilăria timpurie este perioada cea mai critică pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, căci este perioada de formare a mecanismelor de reziliență la nivel fizic și mental. Copiii mici sunt mult mai afectați de mediul familial decât de realitatea din jur și rolul părinților este esențial în dezvoltarea capacității copiilor de a depăși situațiile traumatizante, ce pot fi cauzate de plecarea urgentă din țară, conflicte armate, violența în familie și alte situații de criză.

În etapa inițială, vor fi angajați și formați opt lideri comunitari, care ulterior vor organiza sesiuni în comunitățile lor. Comunicarea de la egal la egal, prin exerciții interactive, schimb de idei și experiențe, va avea loc periodic în diferite localități. Aceste sesiuni au scopul de a informa părinții și de a sublinia importanța lor ca îngrijitori primari.

Cunoștințele și tehnicile învățate vor ajuta părinții să minimizeze efectele adverse ale traumelor suferite de copiii lor și să creeze un mediu iubitor, stabil și sigur. Liderii comunitari vor încuraja părinții să se joace cu copiii, să se implice activ în educația lor și să contribuie la dezvoltarea personală și la sănătatea psiho-emoțională a copiilor.

Sesiunile de capacitare a părinților și îngrijitorilor oferă informații despre practicile de îngrijire, contribuie la consolidarea abilităților parentale, la creșterea  încrederii în sine în calitate de părinte și facilitează dezvoltarea rețelei de sprijin sau comunicarea cu alți părinți și îngrijitori. În cumul, acești factori determină bunăstarea întregii familii. Proiectul va fi implementat în patru localități din Republica Moldova până în februarie 2025, în beneficiul a peste 120 de  părinți și îngrijitori. 

Proiectul 'Parenting sub presiune' reprezintă o speranță pentru părinți și copii din grupurile vulnerabile afectate de crize. Prin acest program, ne propunem să construim o comunitate de sprijin, în care părinții să primească nu doar informațiile necesare, ci și încurajările de care au nevoie pentru a crea un mediu sigur și iubitor pentru copiii lor. Este esențial să investim în educația parentală, mai ales în aceste momente dificile, pentru a asigura un viitor mai luminos și mai stabil pentru generațiile următoare.” - Victoria Morozov președinta Asociația Obștească „The Moldova Project”

Prin lansarea programului Parenting under Pressure, o inițiativă pilot în Republica Moldova, Plan International își menține angajamentul de a contribui la încurajare a familiilor reziliente. Sperăm că prin dotarea liderilor comunității cu abilități în domeniul parentingului sub presiune putem transmite toate cunoștințele valoroase necesare pentru a crea un mediu iubitor și sigur pentru copiii.” - Silvia Bicenco, Șefă de Misiune, Plan International Moldova și România

„Parenting sub presiune” a fost adaptat după programul „Acțiuni comunitare pentru copii”, elaborat anterior de Plan International Australia pentru situații non-urgente și are ca scop să ofere părinților și îngrijitorilor abilitățile și cunoștințele necesare pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă și bunăstarea copiilor lor. 

Despre Plan International

Promovează respectarea drepturilor femeilor, fetelor și copiilor în peste 80 de țări ale lumii. Începând cu martie 2022, în Republica Moldova, Plan International oferă ajutor umanitar copiilor și familiilor afectate de războiul din Ucraina. În colaborare cu organizațiile locale, acordă suport amplu copiilor și femeilor din grupurile vulnerabile din Republica Moldova. 

Despre Asociația Obștească „The Moldova Project” (TMP)

Este o forță pilon a sistemului de asistență umanitară în Republica Moldova. Vectorul principal de activitate este protecția copiilor și prevenirea situațiilor de risc, a tuturor formelor de abuz, violență și neglijare. Prin integrarea familiilor vulnerabile în societate cu ajutorul programelor multidisciplinare, asociația pavează o nouă cale menită să stopeze caracterul ciclic al sărăciei.

Informații suplimentare despre activitatea A.O. The Moldova Project:

https://www.facebook.com/themoldovaproject

https://www.youtube.com/@themoldovaproject