Asistență psihologică, materială și educațională pentru familiile vulnerabile

SERVICII DE ASISTENȚĂ PSIHOLOGICĂ, MATERIALĂ ȘI EDUCAȚIONALĂ PENTRU FAMILIILE VULNERABILE DIN MOLDOVA ȘI REFUGIAȚII DIN UCRAINA 

În Republica Moldova, statisticile din ultimii ani denotă gradul sporit de vulnerabilitate a copiilor din mediul rural și nivelul ridicat al sărăciei. Crizele sociale, economice și de securitate din regiune impactează direct nivelul de viață și capacitatea de reziliență a grupurilor vulnerabile ce fac parte din comunitatea locală și cea a  refugiaților din Ucraina. 

02

„Empowering Ukrainians and local community Project” (Proiectul de împuternicire a ucrainenilor și a comunității locale) răspunde nevoilor de bază a sute de familii refugiate din Ucraina și familiilor defavorizate din zeci de sate din raioanele Anenii Noi, Călărași, Criuleni și din mun. Chișinău. Pachetul de asistență include: servicii de sprijin psiho-emoțional pentru copii și adulți, activități educativ-recreative pentru copii, ateliere de art-terapie, activități de mentorat pentru elevii ucraineni, asistență în procesul de angajare a adulților, distribuții de vouchere pentru produse de igienă, vouchere pentru procurarea medicamentelor și a pachetelor cu produse alimentare. De asemenea, conform proiectului, cinci săli pentru joacă și lectură oferă servicii de educație alternativă și de integrare socio-educațională a copiilor vulnerabili din satele Moldovei și celor refugiați din Ucraina. 

„În contextul crizelor actuale, a instabilității generată de războiul din Ucraina, vom depune un efort constructiv de împuternicire a familiilor ce au nevoie de sprijin. Ecosistemul relațiilor sociale dintr-o localitate este interdependent de climatul psiho-emoțional, resursele materiale și oportunitățile ce există. În cadrul proiectului dat, sute de familii de moldoveni și ucraineni vor beneficia de asistență complexă și încurajare, de atenția și grija noastră. Extrem de importante sunt serviciile adaptate necesităților individuale”, menționează Victoria Morozov, președinta asociației The Moldova Project. 

01

Mai bine de doi ani, organizația umanitară Project HOPE și asociația The Moldova Project dezvoltă proiecte de sprijin în beneficiul refugiaților din Ucraina și comunității gazde, cu accent 

sporit pe sănătate, educație și integrare socială. Războiul din Ucraina este un focar continuu de durere și traume, de dezechilibru socio-economic și incertitudine. În regiune, fiind în imediată vecinătate de Ucraina, Republica Moldova are rolul de a fi gazdă protectivă pentru mii de cetățeni ucraineni ce fug din calea războiului.

Ambele grupuri sociale suferă din cauza mai multor tipuri de vulnerabilitate, care generează carențe în procesul de integrare socială, diverse provocări de ordin material și psiho-emoțional. Suplimentar, persistă riscul accesului deficitar la resurse și servicii de bază, generând presiune asupra comunităților rurale existente. Abordarea integrată a sprijinului oferit grupurilor vulnerabile și solidaritatea între instituții, organizații umanitare și comunitatea locală sunt fundamentale pentru a dezvolta proiecte de asistență sustenabile și eficiente. 

Prin intermediul activităților planificate, asociația The Moldova Project și Project HOPE vor asigura accesul facil al tuturor copiilor și părinților beneficiari la servicii de educație, art terapie și  activități recreative, în baza principiilor de integrare incluzivă. Unul dintre obiectivele prioritare este valorificarea interesului superior al copilului, implementarea acțiunilor în vederea protecției copiilor, prevenirii și luptei cu toate formele de violență, abuz, neglijare. 

Proiectul este finanțat de Project HOPE și Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, ca parte a programului REACH în Moldova, și va fi implementat de asociația The Moldova Project până în primăvara anului viitor.

Organizația umanitară Project HOPE oferă sprijin sistemelor de sănătate din 25 de țări  de pe cinci continente. Echipa HOPE este prezentă oriunde în lume e nevoie de ajutor umanitar, medicamente, servicii urgente de sănătate și asistență pentru sănătate mintală. În anul 2022, împreună cu A.O. The Moldova Project, Project HOPE a deschis săli pentru joacă și lectură în nouă localități din Moldova, cu o gamă variată de servicii de sprijin pentru familiile refugiate din Ucraina. Până în prezent, în cele nouă săli de joacă au beneficiat de suport peste 9 mii de refugiați ucraineni și membri ai comunității gazdă, inclusiv peste 6 mii de copii. 

Asociația Obștească „The Moldova Project” a fost înființată în 2008 și este o forță pilon a sistemului de asistență umanitară în Republica Moldova. The Moldova Project prestează servicii de sprijin holistice în beneficiul familiilor numeroase din mediul rural și altor grupuri vulnerabile, îmbinând armonios ajutorul material, educațional, juridic și cel psiho-emoțional. Începând cu anul 2022, în cinci raioane ale țării și pe teritoriul mun. Chișinău, asociația a implementat proiecte de asistență inclusiv în beneficiul familiilor refugiate din Ucraina.

Video despre proiectul Empowering Ukrainians 2022 -2023

https://www.youtube.com/watch?v=GooaFvorRqo&list=PLDAN5miRnhwb6TPuNDCJJqNY6xKRDxWy-&index=2

https://www.youtube.com/watch?v=vo6CM8Y0qjQ&list=PLDAN5miRnhwb6TPuNDCJJqNY6xKRDxWy-&index=3

Surse adiționale de informare: 

https://www.themoldovaproject.org/

https://www.projecthope.org/

Serviciul comunicare: 068388600



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola