Trei afaceri conduse de femei au primit vouchere de sprijin financiar pentru extindere în programul Ellevator. Women Startup Accelerator by Yep!Moldova



 

compressed

Joi, 20 iulie, a avut loc sesiunea de pitching final în programul Ellevator. Women Startup Accelerator by Yep! Moldova. În cadrul evenimentului, 17 echipe-finaliste au prezentat pitch deck în fața juriului format din 5 membri. Din acestea, 3 echipe cu cel mai mare potențial de creștere și extindere au fost desemnate câștigătoare. Tot joi, a avut loc un moment istoric pentru comunitatea de antreprenoare din Moldova: fondatoarea Yep! Moldova, Viorica Cerbușca, și reprezentanta regională UN Women, Dominica Stojanoska, au semnat un acord de colaborare pentru susținerea afacerilor conduse de femei.

Cele 3 echipe câștigătoare sunt: „Guga Gaga” (atelier de creare a jucăriilor din lemn) - premiat cu voucher de sprijin financiar în valoare de 60 000 MDL, „Recycline” (comunitate care transformă plasticul reciclat în bijuterii și obiecte de artă) - premiat cu voucher de sprijin financiar în valoare de 30 000 MDL și „Mămica Alăptează” (plaformă de susținere a viitorilor și proaspeților părinți în alăptare) - premiat cu voucher de sprijin financiar în valoare de 30 000 MDL. Voucherele de sprijin financiar au fost acordate în programul implementat de către Yep!Moldova și Generația Nika, în colaborare cu UN Women cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul proiectului: “Suport pentru femeile antreprenoare în creșterea rezilenței pe timp de criză și realizarea obiectivelor de dezvoltare a afacerii”.

Chiar dacă în ultimii ani s-au înregistrat progrese mari în antreprenoriatul feminin din Moldova, suntem încă departe de a fi un promotor ideal al egalității de gen în economie. Scopul proiectului este să încurajeze femeile-antreprenor din țara noastră, cu accent pe regiuni. 

În cadrul programului Ellevator. Women Startup Accelerator by Yep! Moldova, după 4,5 luni de participare activă, cu mentorat individual, traininguri de grup și lucru la strategia de dezvoltare a propriului proiect, în finală au ajuns 17 echipe cu afaceri specializate în HoReCa, hrană pentru animale, producție de vin, reciclare de plastic, design interior, platfotmă pentru depășirea anxietății și altele. 

Marcela Mastac, Guga Gaga (echipa câștigătoare a voucherului de 60 000 MDL): „Susținere, îndrumare, sunt recunoscătoare oamenilor pe care i-am întâlnit aici, cu siguranța e doar începutul. Recunoscătoare Vioricăi Cerbușca pentru insight-uri și întrebările atât de bine punctate, Margaritei Ursu pentru energia, de acum încolo voi ști ce-i important într-un pitch și nu doar.”

Tatiana Chironda, Conday Media (participantă): „Mi-am înfruntat unele frici, am învățat să-mi pun întrebări corecte, am înțeles cât de mult contează să ai mentori și să nu mai faci totul de una singură, din capul tău. Eu sunt tare mândră de mine. Sper că sunteți și voi, dragi colege. Mă bucur mult că v-am cunoscut.”

Publicul prezent la eveniment a putut vedea și testa produsele și serviciile participantelor expuse în Zona Demo. În total, în cadrul sesiunii de pitching, și-au prezentat proiectele 17 echipe: HAPPINESS IN GROWING, CORN LINE PET FOOD, RECYCLINE, ASPECT ENGINEERING, LAEN STUDIO, CONDAY MEDIA, MORO PASTRY ATELIER, BACK HOME, ARTPLAN, GUGA GAGA, ALTEREGO, MĂMICA ALĂPTEAZĂ, LEVANȚICA, ANXIMIND, SpeakUP, AUFPET, TANDEM. Deși a avut doar 3 câștigători, toate echipele participante în program vor beneficia de suport și pe viitor.

Ellevator. Women Startup Accelerator by Yep!Moldova a reunit participanți și participante din Republica Moldova și Ucraina. Programul este implementat de Generația Nika și Yep!Moldova, cu susținerea UN Women, finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.