Designul media: cum să salvezi un conținut bun cu o infografică și mai bună



designCititorul modern este atras din ce în ce mai mult de media online, unde informația este rapidă și, în majoritatea cazurilor, gratuită. Totuși, mai există încă și un public fidel presei scrise, pentru care mirosul ziarului proaspăt scos de sub tipar nu poate fi înlocuit cu nici un gadget. Cum să facem produse media atractive pentru ambele categorii de consumatori? Răspunsul la această, dar și la alte întrebări, studenții ȘSAJ le-au aflat de la Angela Ivanesi, instructoarea cursului „Design media”.

Pentru început, tinerii au învățat despre crearea, amplasarea și setarea în pagină a principalelor elemente dintr-un ziar: format, font, titlu, corp de text, corp de literă, imagine, grafică ș.a. Ulterior, studenții au aflat ce este și cum se creează un logo original și atractiv, care sunt „secretele” acestuia pentru a capta atenția cititorului și cum au evoluat, de-a lungul anilor, logo-urile celor mai renumite publicații din lume. Trainerul le-a vorbit, de asemenea, despre paginarea în module, despre rolul și poziția fotografiilor în ziar, dar și despre calitatea și originalitatea designului unei publicații.

Informația a fost însușită în cadrul unor activități practice. Astfel, după ce au deprins abilitățile de lucru în programele Adobe InDesign și Adobe Illustrator, studenții, ca niște designeri adevărați, au creat de sine stătător câte un logo, după care, repartizați pe echipe, au elaborat conceptul unui ziar și au machetat publicația propriu-zisă.

Și pentru că, la fel ca în multe alte domenii, granițele dintre genurile jurnalistice sunt destul de convenționale astăzi, următoarea temă a cursului a fost despre infografice și rolul lor – în presă tipărită, pe un site sau la TV. De facto, Angela Ivanesi le-a explicat cum un text aparent plictisitor poate fi „salvat” sau chiar înlocuit cu o infografică dinamică. Pentru a înțelege mai bine importanța imaginilor vizuale capabile să transmită mai mult decât o mie de cuvinte, cursanții au realizat propriile infografice.

Ultima zi a cursului a fost consacrată paginilor web. Viitorii jurnaliști au fost inițiați în specificul platformei WordPress. Ei au testat cum funcționează o pagină web, cum se creează pagini și meniuri, cum se plasează o știre pe platformă, cum se inserează imagini și materiale video și, desigur, cum pot fi schimbate unele elemente de design.

La sfârșitul cursului, studenții au spus că activitățile practice i-au ajutat foarte mult să înțeleagă că, în epoca imaginii, succesul unei publicații, depinde nu doar de conținutul acesteia, ci și de design, de aranjarea plăcută și inteligibilă a textelor și a elementelor grafice în pagini. Cursul de Design media a fost primul din semestrul II la ȘSAJ.