Promo-LEX a lansat al doilea raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate



Asociatia Promo-LEX a lansat astazi cel de-al doilea raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. Procesul de monitorizare s-a realizat in 7 circumscriptii electorale: Floresti, Rezina, Dubasari, Anenii Noi, Causeni, Stefan Voda si regiunea transnistreana a Republicii Moldova. Primul raport de monitorizare se refera la perioada 11- 20 iulie 2009.

Ca si in raportul precedent din 14 iulie 2009, efortul de monitorizare Promo-LEX constata nerespectarea sau respectarea partiala a legislatiei electorale de catre actorii implicati.

În unele localitati, nerespectarea normelor electorale vizavi de afisarea listelor electorale a determinat un grad mic de verificare a listelor electorale de catre alegatori. Pe langa nerespectarea datei limita si conditiilor de afisare a listelor alegatorilor, observatorii Promo-LEX au raportat lacune in informatia inclusa de primarii in listele electorale. Promo-LEX se declara ingrijorat ca definirea ambigua a responsabilitatii pentru intocmirea listelor electorale ar putea afecta calitatea mersului votarii.

Misiunea de monitorizare a constatat tendinte ingrijoratoare de impiedicare a procesului de observare a alegerilor. Autoritatile publice si organele de forta au intimidat si hartuit observatorii Promo-LEX pentru activitatile desfasurate. Administratia publica locala din Stefan Voda a creat dificultati in instruirea observatorilor.

Observatorii au raportat tendinte de influenta abuziva exercitata de concurenti electorali si autoritati publice asupra alegatorilor in raioanele monitorizate. Perpetuarea tendintelor de influentare si santajare a alegatorilor in legatura cu optiunea politica a acestora pune la indoiala corectitudinea procesului electoral.

Efortul de monitorizare a constatat tendinte de incalcare de catre concurentii electorali a interdictiei legale de a oferi cadouri si alte bunuri materiale alegatorilor. Continua tendintele de afisaj electoral ilegal care au fost constatate de observatori in perioadele de monitorizare precedente. Trezeste ingrijorari caracterul sistematic de impiedicare a desfasurarii activitatilor electorale ale concurentilor.

Observatorii Promo-LEX au raportat cazuri de folosire a functiilor si resurselor publice in scopuri electorale. Lacunele legislative si rea-intentie a unor concurenti electorali in ceea ce priveste utilizarea resurselor publice limiteaza oportunitatile alegatorilor de a lua decizii neinfluentate.

Birourile electorale ale sectiilor de votare din regiunea monitorizata nu au inceput activitatea in termen. Încalcarea calendarului electoral creeaza astfel dificultati bunei organizari a procesului electoral. Constatam ca au fost realizate partial recomandarile din rapoartele Promo-LEX, si anume deschiderea sectiilor de votare suplimentare pentru locuitorii din regiunea transnistreana si constituirea birourilor electorale.

Promo-LEX va continua monitorizarea procesului electoral si va publica alte rapoarte de monitorizare pana la ziua alegerilor. Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de catre National Endowment for Democracy (NED).

Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati: Presedintele Asociatiei Promo-LEX, Ion Manole, tel. 49.26.84, e-mail: info@promolex.md

 

Raport_Promo-LEX_11-20 iulie 2009 (153.2Kb)