Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului despre ideea instituirii sistemului Baby Box în Republica Moldova



Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, Maia Bănărescu, este rezervată faţă de ideea instituirii sistemului Baby Box în Republica Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul Clubului de presă, organizat vineri, 29 iulie curent la Oficiul Avocatului Poporului cu tema ,,Respectarea dreptului la viaţă a copilului”.

Maia Bănărescu a afirmat că, urmare a implementării sistemului Baby Box, copilul nu-şi poate realiza dreptul la identitate şi că instituirea acestui mecanism, de fapt, ar încuraja abandonul pruncilor. Sistemul în cauză contravine standardelor internaţionale în sfera protecţiei drepturilor copilului şi nu este susţinut de UNICEF.

Avocatul copilului pledează pentru crearea unor servicii de ajutorare a  femeilor cu o sarcină nedorită, precum şi intensificarea activităţilor educative, de informare a tinerilor despre viaţa intimă şi măsurile de protejare de o sarcină nedorită, cît şi despre sistemul de protecţie/asistenţă de care poate beneficia o tînără care se află în asemenea situaţie critică.

Opinii similare au fost exprimate şi de către alţi participanţi la clubul de presă, printre care reprezentanţii CNPAC, RCTV „ Memoria”,  ai Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care de asemenea  au fost de părerea că, pentru combaterea cazurilor de abandon al copiilor nou-născuţi, accentul trebuie pus pe educarea şi schimbarea mentalităţii populaţiei.

Problema instituirii Baby Box în Moldova urmează a fi discutată de către Avocatul copilului cu grupul de mămici, iniţiatoare a petiţiei on-line în susţinerea implementării acestui sistem în ţara noastră. Pînă la întîlnirea planificată în luna octombrie curent la această temă, ombudsmanul va examina experienţa statelor care aplică Baby Box. 

2016-08-01