Jurnaliștii au discutat despre aspectele legale ale accesului la informație

Un grup de jurnaliști din presa națională și locală au participat, vineri, 12 februarie, la un training organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în cadrul căruia au fost instruiți cum să aplice legislația cu privire la accesul la informație. Participanții la program au discutat despre aspectele legale, de care ar trebui să se ghideze un jurnalist profesionist în activitatea sa, precum și despre modalităţile practice de obținere a informațiilor de interes public. De asemenea, ei au învățat cum să scrie solicitări oficiale.

Instructorii - Tatiana Puiu, expertă în legislația mass-media, și jurnalistul Dumitru Lazur – le-au explicat cum să opereze cu datele guvernamentale deschise, ce răspundere poartă cei care încalcă dreptul de acces la informație etc.

Potrivit Tatianei Puiu, informaţiile oficiale constituie un drept fundamental al persoanei și o modalitate de control asupra activităţii autorităţilor/instituţiilor publice, de gestionare a banilor publici, de formare a opiniilor şi participare activă la procesul decizional. În acest sens, este foarte importantă pentru jurnaliști cunoașterea prevederilor legale în materie de acces la informație, cum ar fi: cine sunt furnizorii de informație, care este modalitatea de oferire a acesteia, care informații sunt cu accesibilitate limitată și absolută, prin ce proceduri poate fi contestat refuzul de a oferi informații etc.

 
Instructorul Dumitru Lazur a subliniat: „Un jurnalist care dorește să-și facă bine meseria trebuie să cunoască principiile, căile şi modul de realizare a dreptului de acces la informațiile de interes public aflate în posesia autorităților de stat și publice. În primul rând, e necesar ca jurnalistul să știe cum să acceseze și să folosească datele guvernamentale deschise; ulterior, dacă informațiile pe care le caută nu sunt deschise, jurnalistul trebuie să se folosească de prevederile Legii privind accesul la informaţie pentru a obține ceea ce-l interesează”. Potrivit instructorului, cursurile de instruire la tema accesului la informația de interes public sunt importante pentru jurnaliști, contribuind, în final, la  îmbunătățirea calității jurnalismului în R. Moldova.

  
Participanții la instruire au rămas impresionaţi atât de aspectele teoretice, cât şi de cele practice pe care le-au însuşit şi le vor putea utiliza în activitatea lor jurnalistică. Prevederile legale, pe care nu le înțelegeau anterior, acum le sunt mult mai clare, iar scrierea unor cereri către instituțiile statului, atunci când vor avea nevoie să obţină informaţii de interes public, va fi pentru ei un exerciţiu simplu.

Victoria Popa, reporteră la ziarul ”Jurnal de Chișinău”, a apreciat aspectul practic al instruirii: „Deși știam cum să scriu o solicitare de informație către autoritățile administrației publice locale, instructorii ne-au prezentat modele mai vaste, mai variate, care ne permit să cunoaștem mai bine drepturile și obligațiile pe care le avem în ceea ce privește accesul la informație”. Nadejda Cobeț, jurnalistă freelancer, a adăugat: ”Sunt foarte mulțumită de acest curs de instruire, care m-a ajutat să înțeleg cum să folosesc bazele de date deschise, de unde să obțin informație utilă pentru realizarea materialelor jurnalistice. Am înțeles mai bine și unele prevederi din Legea cu privire la Accesul la informație”.

 Acest curs de instruire a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.