frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Deși viața unui tânăr este în pericol, autoritățile i-au refuzat azilul. CtEDO va examina cazul

Unui tânăr, persecutat pentru că ar fi de orientare homosexuală, i-a fost refuzată cererea de azil în Republica Moldova. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului va examina cazul.

C.N. este un tânăr originar din Abia, Nigeria. În februarie 2013, a solicitat azil autorităților Republicii Moldova, deoarece în comunitatea sa, este considerat a fi de orientare homosexuală, iar pentru acest fapt riscă până la 14 ani de închisoare și supunerea la tratamente inumane sau degradante.

Într-o scrisoare oficială către avocatul lui C.N., Consilierul pentru Drepturile Omului din cadrul Oficiului ONU din Moldova, a confirmat faptul că homosexualitatea este criminalizată în această țară, iar homofobia instituționalizată. De cele mai multe ori, statul nu are capacitatea de a proteja victimele de violență, din partea comunității.

Potrivit declarațiilor reclamantului, în perioada studenției, acesta a fost coleg de cameră cu un tânăr, care era homosexual și a fost arestat și predat comunității locale. Potrivit deciziei reprezentanților comunității tânărul respectiv urma să fie spânzurat. C.N. mai susține că a fost reținut și interogat de poliție, în repetate rânduri, în legătură cu orientarea sexuală a colegului său. În acest context, în octombrie 2012, el a fost amenințat de reprezentanții comunității, fiindu-i oferit termenul de o lună, pentru a părăsi localitatea.

Când a solicitat azil în Republica Moldova, tânărul a explicat autorităților, că deși el nu este homosexual, simpla bănuială că ar fi de altă orientare sexuală, reprezintă un pericol pentru viața sa. Iar probele prezentate au confirmat declarațiile acestuia.

Biroul de Migrație și Azil al MAI a respins cererea lui C.N., invocând faptul că circumstanțele prezentate nu reprezintă un risc pentru viața tânărului. Reclamantul a contestat decizia instituției în instanță. În primăvara 2015, Curtea Supremă de Justiție a respins cererea lui C. N. și a considerat că nu există temei pentru recurs.

Plângerea la CtEDO a fost înregistrată la 2 octombrie 2015. Curtea a comunicat cauza la 9 decembrie 2015.

În fața Înaltei Curți, reclamantul a invocat riscul de a fi supus tratamentelor inumane sau degradante din partea autorităților nigeriene, sau a persoanelor terțe, ca și consecință a expulzării sale din Republica Moldova, ceea ce contravine art. 3 din Confenție.

La Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, reclamantul este reprezentant de către Alexandru Cebănaș, avocat în Chișinău  și Vadim Vieru, avocat Promo-LEX.

Pentru mai multe detalii, contactați: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 060280980, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail: pr@promolex.md



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola