Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Primul forum regional parlamentar „Dialog cu cetățenii” a avut loc la Orhei

image

Luni, 16 noiembrie, la Orhei s-a desfășurat, în premieră, primul Forum regional parlamentar „Dialog cu cetățenii”, în cadrul căruia s-au întrunit deputați din Parlamentul Republicii Moldova cu locuitorii raionului Orhei. Forumul este organizat cu asistența Programului ONU „Femeile în Politică” pentru a spori comunicarea dintre cetățeni și deputați, contribuind la creșterea nivelului de încredere a cetățenilor în clasa  politică și în faptul că necesitățile lor vor fi auzite.

În cadrul forumului de la Orhei au participat deputate și deputați din Parlamentul RM, din cadrul mai multor Comisii Parlamentare. Valentina Buliga, președinta Comisiei Parlamentare „Politică externă şi integrare europeană” a discutat despre cadrul legislativ al pensiilor de asigurări sociale de stat, iar Alina Zotea, din aceeași comisie, a făcut referință la avantajele, dezavantajele și impactul, în general, al migrației cetățenilor Republicii Moldova în țările Uniunii Europene. Despre modificările la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2015 a vorbit Petru Știrbate din cadrul Comisiei Parlamentare „Protecţie socială, sănătate şi familie”, iar Roman Boțan, membru al Comisiei parlamentare „Juridică, numiri şi imunităţi”, a făcut o incursiune în drepturile persoanelor cu dizabilități și despre crearea accesului persoanelor în scaun cu rotile în instituțiile publice și private.

„Sper foarte mult ca aceste platforme să fie sub formă de dezbateri politice, care ne vor ajuta împreună, să consolidăm nivelul de comunicare și de încredere între instituțiile statului și cetățeni. De ce oare, în ultimii ani, încrederea cetățenilor în instituțiile statului este în descreștere? Este o realitate de la care trebuie să pornim. Să vedem unde am greșit, de ce am greșit, ca să nu admitem în comunicarea noastră astfel de greșeli”, a menționat doamna Buliga în discursul său de salut.

Forumurile regionale parlamentare sunt organizate de către Oficiile Teritoriale de Informare a Parlamentului – OTIP-uri. Despre rolul și funcțiile acestora a vorbit secretarul general al Parlamentului Republicii Moldova, Ala Popescu: „Sarcinile acestor oficii teritoriale sunt, în primul rând, de a arăta problemele cetățeanului deputaților din Parlamentul Republicii Moldova; de a consulta proiectele de legi și de a implica cetățenii în asigurarea unei transparențe în procesul decizional și, respectiv, de a intensifica dialogul cu societatea civilă și cu cetățenii de pe întreg teritoriul Republicii Moldova”.

În cea de-a doua sesiune a Forumului, „Problemele cu care se confruntă femeile din grupurile social-vulnerabile”, reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor publice din Orhei – Centrul pentru copii cu dizabilități „Generația PRO”, DAS Orhei, direcția Generală Educație Orhei și Centrul de sănătate prietenos tinerilor -  au venit, la rândul lor, cu prezentări. La capitolul întrebări și răspunsuri cu privire la îmbunătățirea politicilor de susținere socială a persoanelor social vulnerabile și participarea femeilor în procesul de luare a deciziilor politice, participanții la forum au avut ocazia să adreseze întrebările care îi preocupă.

Ludmila Buzilă, directoarea gimnaziului Trebujeni și una dintre participantele la Forum este de părere că: „Femeile nu sunt pe deplin implicate în politică. Poate sunt niște complexe ale noastre, dar nici nu suntem apreciate la justa valoare. Cred că am fi în stare de mult mai multe și-mi doresc acest lucru din suflet, deoarece știu ce aș putea realiza. Mi-au reușit multe de când sunt la conducerea gimnaziului, chiar comparativ cu bărbații directori de până la mine, de aceea cred că și în localitate aș putea face mai multe”.

Forumul regional parlamentar din Orhei este primul care dă start seriilor de 15 forumuri parlamentare, ce vor avea loc în următoarele centre raionale și orașe: Edineţ, Leova, Orhei, Comrat, Sângerei, Donduşeni, Drochia, Briceni, Ungheni, Ialoveni, Hânceşti, Căuşeni, Cantemir, Ştefan Vodă și Cimişlia. Acestea sunt organizate cu susținerea Programului  ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. La finele fiecărui forum, va fi formulat un sumar al discuțiilor care va fi remis spre examinare deputaților.

Informaţie de contact

Pentru mai multe informații, contactați Victoria Ignat, managerul componentei PNUD a Programului ONU „Femeile în politică”: victoria.ignat@undp.org.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola