19 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei beneficiază de suport pentru educație incluzivă și accesibilă
Helvetas, cu sprijinul financiar al Guvernului Elvețian și prin intermediul proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, a oferit asistență financiară pentru 19 grădinițe de stat din 8 raioane ale Republicii Moldova pentru extinderea capacitații și accesului la o educație timpurie pentru circa 3000 de copii. Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ spre consolidarea procesului de educație timpurie de calitate și sprijinirea familiilor vulnerabile și a refugiaților din țară.
Educație incluzivă pentru un viitor mai bun
Prin extinderea serviciilor educaționale oferite de grădinițe, proiectul are ca obiectiv principal crearea unui mediu educațional incluziv, care să răspundă nevoilor diverse ale copiilor din mediul urban și rural. Investițiile au fost direcționate către modernizarea spațiilor educaționale, achiziționarea materialelor didactice și echipamentelor necesare pentru activități creative, precum și dezvoltarea competențelor personalului educațional.
„Această inițiativă este despre a oferi fiecărui copil o șansă egală la educație. Investițiile în educație timpurie sunt esențiale pentru dezvoltarea lor pe termen lung și pentru a le deschide calea spre oportunități egale,” a declarat Carolina Untila, managera proiectului din cadrul Helvetas Moldova.
Beneficii pentru comunități
Proiectul nu doar încurajează participarea copiilor la educație, ci și sprijină părinții în procesul de integrare pe piața muncii. Prin asigurarea unor servicii educaționale accesibile și calitative, părinții sunt eliberați de grijile legate de supravegherea copiilor în timpul zilei, ceea ce contribuie la creșterea participării lor în câmpul muncii.
Un exemplu de solidaritate și coeziune socială
Prin susținerea grădinițelor, proiectul contribuie la integrarea și sprijinirea familiilor refugiate, creând un mediu primitor și sigur pentru copiii acestora. Astfel, încurajează coeziunea socială între diverse categorii sociale, punând bazele unei societăți mai reziliente și incluzive.
Această realizare este un exemplu elocvent al modului în care colaborarea între organizații internaționale, instituții publice și comunități locale poate genera schimbări pozitive pe termen lung.
***
Proiectul „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” este implementat de Helvetas Moldova, HEKS/EPER Moldova și Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC), în parteneriat strategic cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.