Alexandru Ursu a fost repus în libertate



La 5 noiembrie 2012, Alexandru Ursu a fost repus în libertate. Potrivit Promo-LEX, acesta se află la domiciliul său din satul Hagimus, raionul Căușeni.

Alexandru Ursu, Ofiţer operativ de sector al postului de poliţie Hagimus al Comisariatului de poliţie Căuşeni a fost sechestrat la 21 iulie 2009 de către reprezentanții miliției din mun.Bender, fiind „acuzat” de „fals în documente, utilizarea documentelor falsificate şi escrocherie” la procurarea unui apartament din Bender. Procesul împotriva sa a fost unul formal și improvizat, ca urmare la 19 mai 2010, Alexandru a fost „condamnat” la 15 ani închisoare. De notat că mun.Bender se află în zonă de securitate cu regim sporit, ceea ce presupune controlul şi prezenţa în localitate atât a forţelor constituţionale de ordine cât şi a miliţiei regionale. Totodată, în localitatea Bender este dislocat centrul forţelor pacificatoare, Comandamentul Militar Unit şi Comisia Unificată de Control.

La 11 aprilie 2011, Asociația Promo-LEX a sesizat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului privind cazul lui Alexandru Ursu, invocând violarea articolelor 1, 5, 6, 13 şi 17, precum şi Articolul 2 Protocolul nr.7 din Convenţie.

După 3 ani și 4 luni de detenție ilegală în închisoarea nr.1 din Hlinaia, raionul Grigoriopol, Alexandru Ursu a fost eliberat. Deoarece, familia sa locuiește în Hagimus, raionul Căușeni, localitate aflată în zonă cu regim sporit de securitate, Promo-LEX solicită organelor de drept să-i asigure securitatea individuală și investigarea acestuia de către un medic.

Promo-LEX aduce mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în activitățile de monitorizare și facilitarea eliberării lui Alexandru Ursu.

Totodată, Promo-LEX reaminteşte că în „penitenciarele” din regiunea de est a Republicii Moldova actualmente se deţin ilegal circa 2800 de persoane. Unii dintre ei au sesizat CtEDO pentru a-şi apăra drepturile sale. Anterior Promo-LEX a emis numeroase apeluri, comunicate şi informaţii privind soarta unor deţinuţi precum Eriomenco Vitalie, Eduard Eliţov, Oleg Filin, Iurie Matcenco, Alexandru Baluţa, Murahovschi Vitalie, Pochidov Valerii, Reazanov Andrei, Petiş Mihai ş.a.. În context, solicităm actorilor care au contribuit la eliberarea lui Ursu Alexandru să depună eforturi consistente, eficiente şi vizibile în vederea eliberării persoanelor nominalizate.

Pentru mai multe detalii, contactaţi:

Alexandru Zubco, jurist Asociaţia „Promo-LEX”
Tel: (022) 310945 , GSM: 069667234