În căutarea viitoarei profesii



Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.

După absolvire, majoritatea elevilor urmează să aleagă o profesie sau meserie pe care o vor studia. Iar cum simpla cunoaștere a denumirii profesiei nu este suficientă pentru a face o alegere corectă privind viitoarea profesie, cei 21 de elevi au avut posibilitatea să primească informații veridice de la specialiștii care lucrează în uzină, să comunice cu ei, să vadă procesul întreg de producție și aportul fiecărui angajat la acesta.

Olga Darras, directorul executiv al Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova (CCIFM), crede că aceste vizite sunt avantajoase atât pentru tineri, cât și pentru agenți economici. Tinerii au posibilitatea să cunoască aspectele practice ale profesiilor, iar agenții economici își asigură o comunicare directă cu potenţialii viitori angajaţi.

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) desfășoară de mai bine de 10 ani, în cadrul diferitor proiecte, seminare de orientare profesională pentru absolvenții insituțiilor rezidențiale. Vizita de informare la uzina LAFARGE CIMENT (MOLDOVA) SA s-a organizat în cadrul parteneriatului dintre CIDDC, CCIFM, CONCORDIA Moldova și Gimnaziul Pîrîta, din raionul Dubăsari.

Până la sfîrșitul anului curent de învățământ, elevii de la Pîrîta vor mai participa și la un seminar de orientare profesioanală, în cadrul căruia vor cunoaște și alte profesii, vor discuta cu alți specialiști, vor improviza situații de admitere și din viața de student.

Activităţile sunt iniţiate si finanţate de către CONCORDIA Moldova şi se organizează cu scopul de a-i ajuta pe elevii din gimnaziul Pîrîta să aleagă o profesie sau meserie pe placul, capacitățile și abilitățile lor, care îi va ajuta să se încadreze în câmpul muncii, ceea ce poate minimiza riscul de migrație ilegală și trafic de ființe umane în rândul lor.

POZE: http://bit.ly/1iRJFUo

 

Pentru detalii suplimentare:

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Irina Gușanu, ofițer de presă

tel: 068499746

email: irinagusanu@gmail.com