CPR Moldova recrutează participanți/te pentru programul „Instigare la Democrație” Ediția IV



FĂRĂ PUNCT 47

Programul „Instigare la Democrație”

Ediția IV

Lucrăm împreună pentru comunități mai bune

Ce este „Instigare la Democrație” 

Un program de învățare a metodelor și instrumentelor de acțiune democratică. 

Timp de 8 luni, vom trece prin câteva module de instruire și ateliere practice, pentru ca să poți analiza o problemă comunitară, să mobilizezi comunitatea și să găsești soluții eficiente. 

În rezultat, vei putea dezvolta un plan de acțiuni și o propunere de proiect pentru îmbunătățirea localității tale. 

Cine poate participa 

  • Activiști/te civici/e, membri/e a unei asociații obștești sau inițiative comunitare, tineri/e sau cetățeni/e care vor să contribuie la îmbunătățirea comunității, să participe la luarea deciziilor, să cunoască mecanismele de implicare și să știe cum să își protejeze drepturile.
  • Inițiative civice sau organizații neguvernamentale nou-formate care doresc sa dezvolte o idee de proiect și au nevoie de mentorat în dezvoltarea inițiativei lor, identificare de finanțare sau modalități de a face advocacy la nivel local sau național.

*Persoanele fără experiență în programe similare sunt încurajate să aplice. Cei interesați în proiect pot aplica individual sau în echipe de până la 3 oameni. Programul este destinat persoanelor cu vârsta 18+.

Despre ce e programul

Împreună cu instructorii/oarele și mentorii/ele „Instigare la Democrație” vei învăța să utilizezi instrumentarul unui/ei cetățean/e activ/e – drepturile și libertățile pe care le ai, instrumentele legale și practice prin care poți face o schimbare.

Vei învăța și exersa cum să transformi o problemă comunitară într-o inițiativă sau o idee de proiect, cum să faci o echipă, cum să comunici și să cooperezi cu autoritățile pentru rezolvarea problemelor, dar și cum să acționezi când autoritățile nu sunt cooperante.

Participanții și participantele vor învăța:

– Cum să comunice cu Primăria și autoritățile centrale folosind instrumente variate ca solicitările de informație, consultările publice sau petițiile;

– Cum să mobilizeze comunitatea în jurul unei probleme și să creeze o echipă, inclusiv în timp de criză;

– Cum să creeze și să mențină o echipă;

– Cum să elaboreze și implementeze campanii de comunicare;

– Cum să dezvolte un proiect și să comunice cu partenerii;

– Cum să facă fundraising și crowdfunding;

– Cum să facă campanii de advocacy;

– Și alte cunoștințe, în funcție de necesitățile participanților/elor.

Totodată, vor avea ocazia să se alăture unei comunități de zeci de cetățeni/e care au absolvit programul.

Unde și când

Programul se va desfășura în format mixt online și offline, în perioada mai – decembrie 2024. Vor fi instruiri online, două instruiri offline de câte două zile cu prezență fizică, activități în teren, vizite de studiu, ore de mentorat și lucru asupra propunerilor de proiect și inițiativelor care nu vor depăși 6 ore pe lună. 

Structura programului

Programul e împărțit în două etape una, teoretică, în care vor avea loc sesiunile de instruire și atelierele și alta, practică, în care participanții/ele și echipele lor, împreună cu un/o mentor/ă, vor cerceta, dezvolta și scrie propuneri de proiect.

În rezultatul programului participanții/ele:

  • Vor avea un plan de acțiuni și o propunere de proiect, cu care pot aplica ulterior la mini granturi destinate absolvenților/telor programului;
  • Vor avea posibilitate să participe la edițiile speciale a programului;
  • Vor fi parte din comunitatea CPR de absolvenți și vor avea acces la mai multe oportunități de la CPR și partenerii organizației.

Aplică la programul "Instigare la Democrație" ediția IV prin completarea acestui formularhttps://forms.gle/ax9Nefkesx7UVciC7.

Data limita de aplicare 30 Aprilie.

Mai multă informație despre edițiile precedente a programului "Instigare la Democrație" găsiți aici și pe pagina noastră de Facebook. Pentru mai multe întrebări ne puteți contacta la numărul de telefon +37368381698 sau transmiteți un email pe: cpr.moldova@gmail.com.

***

Proiectul „Instigare la Democrație Ediția IV” este implementate de către Centrul de Politici și Reforme (CPR) în cadrul programului „Acces la informație, participare publică și transparență”, finanțat de Suedia.