IPRE a făcut totalurile proiectului de informare “Tineri pentru NATO – 70 de ani de pace și securitate în Europa”



DSC 1288
Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Moldova și portalul Diez.md, a implementat, în perioada martie-iulie 2019, proiectul „Tineri pentru NATO - 70 de ani de Pace și Securitate în Europa”, care a avut drept obiectiv creșterea gradului de conștientizare și sensibilizare publică cu activitățile NATO în rândul tinerilor din Republica Moldova.

În cadrul proiectului au fost organizate 4 lecții publice în 4 universități din țară, o conferință națională și o școală de vară pentru 30 de tineri. De asemenea, au fost publicate 3 note analitice, 12 articole informative și 6 filmulețe video ca parte a unei campanii media, care au contribuit la dinamizarea dialogului dintre studenți, tineri profesioniști, comunitatea experților și autoritățile statului în ceea ce privește parteneriatul NATO cu Republica Moldova.

Totalizările proiectului au fost făcute în cadrul unui eveniment, organizat la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, pe 19 iulie. Invitații au discutat despre realizările obținute și despre oportunitățile pentru continuarea activităților demarate în cadrul acestui proiect.

„Noile amenințări nu mai recunosc frontierele naționale și de aceea a crescut considerabil rolul cooperării internaționale în domeniul securității și apărării. Totodată, este foarte important ca cetățenii și, în special, generația tânără să fie informată despre acțiunile întreprinse de autorități pentru ajustarea politicilor, măsurile întreprinse pentru asigurarea securității cetățenilor țării noastre. În context, apreciem contribuția IPRE la informarea obiectivă a tinerii generații despre provocările în domeniul securității”, a spus Veaceslav Iațco, șeful secției NATO, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La rândul său, Kristina Baleisyte, șefa Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova, a menționat: „IPRE a implementat cu succes proiectul “Tineri pentru NATO”, care a fost susținut de către Divziunea pentru Diplomație Publică NATO în contextul aniversării a 70 de ani de la crearea Alianței Nord-Atlantice. Scopul proiectului a fost informarea tinerilor despre activitățile NATO și cooperarea dintre NATO și Republica Moldova. Este important ca tinerii să obțină informații factuale și obiective ca să fie capabili să-și formeze propriile opinii. Acest tip de proiecte contribuie la transparența și sustenabilitatea cooperării noastre”.

Evenimentul a fost încheiat cu recomandări generale și discuții referitoare la modul în care informația despre NATO poate ajunge la tineri într-un mod echidistant. De asemenea, a fost discutată ideea de identifica printre tineri potențiali ambasadori NATO, care ar putea comunica despre această organizație prin diferite regiuni ale țării.

Mihai Mogîldea, manager de proiect IPRE a spus la final: „Ne propunem să continuăm activitățile dezvoltate în cadrul proiectului „Tineri pentru NATO” prin dezvoltarea unei rețele de tineri ambasadori NATO la nivel regional. Astfel, ne dorim ca publicul din regiuni să fie mai informat, mai educat, să cunoască în detaliu ce este parteneriatul dintre R. Moldova și NATO, la ce domenii se referă și care sunt rezultatele pe care le-au obținut cele entități în perioada de cooperare după anul 1994. De asemenea, vă îndemnăm să urmăriți în continuare pagina noastră de Facebook și site-ul www.ipre.md ”.

Totodată, IPRE a elaborat un reportaj cu principalele concluzii ale proiectului.


Puteți privi videoul aici.

Menționăm că proiectul ,,Tineri pentru NATO – 70 de Ani de Pace și Securitate în Europa’’ a fost implementat de către IPRE, în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova și portalul Diez.md, cu suportul Diviziunii pentru Diplomație Publică a NATO.