CIDP ANIMA// În premieră emisiune tv ”No-Te despre servicii de tineret NEET”



civic.md emisiuni

 

Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală  ”Anima” de cca 10 ani susține și dezvoltă sectorul de tineret din țară. Anul 2021 s-a remarcat prin implicarea și aderarea  organizației la politicile de promovare a serviciilor destinate tinerilor NEET.

În cadrul inițiativei ”No-Te despre tinerii NEET”, echipa Anima a lansat o campanie de advocacy la nivel local, prin care au fost analizate serviciile oferite categoriei NEET, potențialul de dezvoltare și aducerea întrebării date pe agenda decidenților. Campania de advocacy a startat cu o serie de emisiuni televizate la postul local de tv_Btv cu  Emisiunea ”No-Te în serviciile de tineret Bălți”. Scopul materialului televizat elaborat a fost de a evidenția necesitatea dezvoltării tinerilor la nivel personal, social, economic şi profesional prin intermediul serviciilor oferite de diverși actori comunitari și importanța acesora în procesul de prevenire și susținere a categoriei NEET.

Emisiunile au avut 3 arii de intervenții tematice. La discuții au fost invitate instituțiile de învățământ profesional din Bălți, reprezentanți ai APL/ Direcția Învățământ, Tineret și Sport și Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei,  Centre de tineret, psiholog și mediul de afaceri. În cadrul emisiunilor au fost discutate planurile și viziunile organizațiilor în dezvoltarea sectorului, serviciile de tineret oferite, specificul acestora și accesibilitatea lor pentru categoria NEET. La fel, s-a analizat potențialul de dezvoltarea a serviciilor noi în agendele decidenților.

Prima emisiune a adus în platou două reprezentante a  instituțiilor de învățământ profesional din municipiul Bălți și anume CESPA și Colegiul de Industrie Ușoară Bălți. Invitatele au menționat serviciile acordate de acestea în procesul de prevenire și susținere a tinerilor NEET, și rolul instituțiilor în dezvoltarea armonioasă a tinerilor.

      https://fb.watch/ba2DZDJFXC/

 La a doua emisiune s-a discutat cu Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei din municipiul Bălți și un reprezentant al resurselor umane din cadrul unei Companii Naționale de Angajări. Acestea au evidențiat importanța serviciilor de suport din partea statului oferite tinerilor în procesul de formare profesională și criză de viață. Mediul de afaceri a vorbit despre neconcordanța așteptărilor tinerilor și potențialului lor cu cerințele de pe piața de muncă, care devine un factor decisiv în conturarea și creșterea numărului de tineri în categoria NEET.    https://fb.watch/ba2Gvh6eU4/

A treia emisiune a conturat rolul Centrelor de tineret și a sectorului de tineret în dezvoltarea serviciilor utile tinerilor NEET. Astfel, municipiul Bălți dezvoltă prin intermediul acestora serviciul de ”Orientae profesională și Ghidare în carieră”/ ”Dezvoltare profesională”/ ”Voluntarit”/”Abilitare economică” pentru tineri, inclusiv pentru categoria NEET.

https://fb.watch/ba2IFKCfsL/

În urma emisiunilor, echipa CIDP Anima vine cu un set de recomandări, prin intermediul studiului ”Cartografierea serviciilor NEET în municipiu Bălți” conform căruia presupunem dezvoltarea sectorului și a serviciilor în agenda decidenților.

Pentru a face cunoștință cu studiul în integritate, accesați http://anima.md/

_______________________________

Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ”ANIMA” implementează inițiativa  ”No-Te despre tinerii NEET”, în cadrul proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă şi durabilă în Republica Moldova”. Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Proiectul este  implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria.