Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Instruiri şi granturi pentru ONG-urile moldoveneşti de la People in Need (PIN)

Reprezentanţi din peste 30 de organizaţii nonguvernamentale din R. Moldova au participat la trei seminarii de instruire organizate de People in Need (Oameni în impas), pe parcursul luniilor mai, iunie şi iulie. Trainingurile s-au desfăşurat în cadrul proiectului derulat de People in need: “Suportul societăţii civile în regiuni selectate ale R.Moldova”, un program de consolidare a capacităţii pentru organizaţiile societăţii civile locale, fără experienţă sau cu experienţă redusă în implementarea proiectelor.

Instruirile în „Crearea parteneriatelor şi participarea cetăţenilor la luarea deciziilor la nivel local în R. Moldova ”, ”Project design şi management” şi ”Campanii şi media” au fost destinate reprezentanţilor societăţii civile din nouă raioane ale R.Moldova, din nordul, centrul şi sudul republicii.

La primul seminar de instruire, susţinut de către expertul de la organizaţia cehă AGORA Europa Centrală,  Pavel Micka, membrii ONG-urilor, alături de primari  şi alţi membrii ai APL-ului, au fost instruiţi referitor la beneficiile participării populaţiei la luarea deciziilor, piedicile care apar, cauza neimplicării cetăţenilor şi cum pot fi aceştia cointeresaţi să se implice mai activ şi eficient în administrarea localităţii lor.

„Managementul şi designul proiectului” a fost un curs util pentru organizaţiile debutante şi nu numai, întrucît participanţii au facut cunoştinţă cu tehnicile scrierii unui proiect, cu accent pe elaborarea matricii logice şi a bugetului. Ei au înţeles cum se face planificarea activităţilor, ce urmează după terminarea proiectului, cum să asigure durabilitatea acestuia şi unde să-şi găsească potenţialii finanţatori. Seminarul, ce s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, a avut şi componenta practică, participanţii fiind încurajaţi să elaboreze o matrice logică în intervalul dintre prima zi (iunie) şi cea de-a doua zi (iulie) de seminar. Aceasta a permis elucidarea tuturor neclarităţilor şi ambiguităţilor ce ţin de scrierea unei propuneri de proiect.

Cel de-al treilea seminar „Să ne facem auzită vocea” a avut drept obiective instruirea reprezentanţilor ONG-urilor în domeniul comunicării eficiente a acestora cu mass media, promovarea intereselor şi activităţilor cu ajutorul presei, crearea parteneriatelor cu mass media, dar şi iniţierea unor campanii de sensibilizare sau informare a publicului. Participanţii au aflat despre experienţa ONG-urilor din Cehia în ceea ce priveşte promovarea proiectelor lor prin intermediul presei, dar şi despre realităţile şi exemplele pozitive din R. Moldova.

Astfel, ei au fost încurajaţi să apeleze cît mai frecvent la mass media în procesul de comunicare şi să  desfăşoare campanii civice sau de comunicare calitative.

PIN vine şi cu un program de granturi mici pentru aceste organizaţii, oferindu-le astfel posibilitatea de a-şi pune în practică cunoştinţele acumulate la seminariile de instruire. Amintim că scopul acestui program este de a încuraja participarea publicului în soluţionarea problemelor de interes public la nivel local şi de a consolida sectorul neguvernamental în Moldova, în special în zonele periferice. Valoarea maximă a unui grant PIN pentru un proiect este de 20.000 de lei. Numărul final şi valoarea granturilor va depinde de calitatea propunerilor primite. Se preconizează finanţararea a circa 10 proiecte.

People in Need (PIN) este o organizaţie non-profit şi non-guvernamentală cu sediul în Republica Cehă (www.peopleinneed.cz). Proiect finanţat de catre Programul ‘Transition Promotion’ al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

 

Pentru detalii, Va rugam, contactati:

Daniela Galai

Coordonator de proiect,

People in need

tel: +(373 22) 24.57.12

Mob.: 079281694; 068684220

e-mail: daniela.galai@peopleinneed.cz

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola