Reprezentanții administrației locale și ai societății civile au învățat cum să creeze parteneriate

În cadrul seminarului organizat de PEOPLE in NEED

Reprezentanții administrației locale și ai societății civile au învățat cum să creeze parteneriate

Fiecare cetățean are dreptul să se implice în discutarea și soluționarea problemelor de ordin public. De acest lucru s-au convins încă o dată participanții la seminarul de instruire „Crearea parteneriatelor şi participarea cetăţenilor la luarea deciziilor la nivel local în Moldova”, organizat de People in Need (Oameni în impas) cu participarea trainerului Pavel Micka, de la AGORA CE. Mai mult decît atît. Ei au aflat care sunt metodele și acțiunile concrete pe care le pot întreprinde pentru a crea parteneriate viabile la nivel de comunitate.

La seminarul ce s-a desfășurat pe 24 și 25 iunie, au participat reprezentanți ai ONG-rilor, grupurilor de inițiativă și ai autorităților publice locale din 6 raioane. După ce au analizat care sunt avantajele și dezavantajele participării la procesul de luare a deciziilor, ei au constituit mai multe grupuri de lucru unde au avut de dezbatut o serie de enunțuri referitoare la implicarea, participarea, angajarea şi parteneriatul într-o comunitate. Dezbaterile au fost aprinse, ceea ce le-a dat posbilitatea atît reprezentanților societății civile, cît și celor din structurile administrative să-și expună viziunile, iar cu ajutorul trainerului de la asociația cehă AGORA CE ei au fost ghidați spre înțelegerea corectă a procesului participativ.

Ei au făcut cunoștință cu scara participării, un mecanism ce permite implicarea sistemică a tuturor actorilor comunitari. Participanții au spus că schema descrisă de  „Scara Participării” ar putea și ar trebui să funcționeze în Rep. Moldova, doar că de cele mai multe ori, acțiunile se reduc doar la 2 trepte și anume la informare și consultare. Trainerul le-a adus un șir de exemple din Cehia, unde scara participării este utilizată deoptrivă în sectorul nonguvernamental și  în cel public.

Printre subiectele cursului s-au numărat și modelul de 7 pași pentru procesul deliberativ interactiv, care explică pas cu pas cum trebuie să colaboreze autoritățile cu publicul larg; definirea criteriilor în ceea ce privește problemele potrivite pentru participarea cetățenilor; a criteriilor care trebuie să fie întrunite de către administrația publică locală; metodele și instrumentele ce pot fi utilizate în procesul deliberativ. Participanții au învățat cum să facă planificarea procesului și au lucrat în baza unei idei de proiect, pentru a pune în practică teoria pe care au acumulat-o pe parcursul a 2 zile de seminar.

Proaspătul primar ales în satul Tartaul (Cantemir), Ion Necula a spus că a aflat lucruri noi „pe care le voi utiliza cu siguranță în activitatea mea viitoare”. Aurora Serediuc, reprezentanta primăriei din Rîșcani și managerul ONG-ului „Baștina”, ne-a mărturisit că informația a fost nouă și utilă. ”Mi-a plăcut metoda de lucru cu pînzele magice. Cu siguranță, produsul acestui seminar vor fi proiectele pe care le vom realiza ținînd cont de cunoștințele acumulate”. Andrei Gavriliță, reprezentantul Consiliului Local al Tinerilor dar și al Consiliului raional Telenești și-a exprimat speranța că societatea noastră va urca tot mai sus pe scara participării. „De obicei atunci cînd discutm ceva, ne blocăm la capitolul finanțe și din această cauză nu înaintăm. La acest seminar am înțeles că este foarte important să stabilești prioritățile și că anumite acțiuni pot fi realizate și fără prea mulți bani”, a mai adăugat A. Gavriliță.

Seminarul de instruire s-a desfășurat în cadrul proiectului derulat de ONG-ul ceh People in need (Oameni în impas): “Suportul societăţii civile în regiuni selectate ale R.Moldova”, un program de consolidare a capacităţii pentru organizaţiile societăţii civile locale, fără experienţă sau cu experienţă redusă în implementarea proiectelor. Anterior, reprezentanții ONG-urilor au beneficiat de un curs de instruire în Project management și design. Următoarea etapă presupune selectarea a 10 propuneri de proiect și finanțarea lor cu un grant în valoare de 25 000 de lei.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola