A fost lansată a doua ediție a Programului de Sporire a Capacităților Managerilor „Republica Moldova-România’’



CCI22Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în cooperare cu Camera de Comerț și Industrie Maramureș, a lansat cea de-a doua ediție a Programului de Sporire a Capacităților Managerilor „Republica Moldova-România”, cu suportul Elveției. Evenimentul a reunit peste 20 de companii din Republica Moldova, interesate de dezvoltarea competențelor manageriale și de explorarea oportunităților de afaceri pe piața românească și europeană.  

Deschiderea programului a fost prezidată de Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, Adrian Dupu, Reprezentantul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Ana Țîbuleac, Reprezentanta Proiectului OPTIM, Florentin-Nicolae Tuș, Președintele CCI Maramureș.  

Vorbitorii au subliniat importanța acestui program pentru consolidarea cooperării economice între Republica Moldova și România. România, fiind principalul partener comercial al Republicii Moldova, reprezintă o piață de interes major pentru companiile moldovenești. De asemenea, experiența României înintegrarea europeană și accesarea fondurilor UE oferă oportunități semnificative pentru extinderea colaborărilor economice între cele două țări. 

Potrivit președintelui CCI a RM „În cadrul celei de-a doua ediții, ne propunem să fie instruiți alți 20 de reprezentanți ai întreprinderilor din sectoarele agroalimentar, turism, industrie textilă, producția de mobilă și tehnologiile informaționale. În parteneriat cu CCI Maramureș, vom organiza o vizită de studiu la Baia Mare, în luna noiembrie 2024. Suntem încrezători că această ediție va contribui semnificativ la diversificarea exporturilor și la consolidarea cooperării economice dintre cele două țări”, a declarat Sergiu Harea. 

Această activitate este realizată cu suportul Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM.  

“Datorită experiențelor de succes din ediția I, lansăm o nouă oportunitate pentru afacerile din Moldova care să-i ajute să-și extindă cunoștințele, aria de dezvoltare și portofoliul de parteneriate. Suntem siguri că participanții vor dobândi o experiență valoroasă, deoarece vor învăța îndeaproape de la manageri cu afaceri prospere în România. Credem că prin intermediul acestor conexiuni și întâlniri, participanți vor reuși să obțină imboldul necesar pentru a-și crește afacerile”, a menționat Ana Țîbuleac, directoare adjunct a Proiectului OPTIM.  

Programul de Sporire a Capacităților Managerilor include două etape: 

Prima etapă constă într-un curs intensiv de instruire de 40 ore academice, axat pe comerțul internațional cu UE și EFTA, legislația vamală, digitalizarea afacerilor și logistica internațională. 

A doua etapă prevede o vizită de studiu de patru zile în județul Maramureș, unde participanții vor avea ocazia să exploreze piața românească, să stabilească legături de afaceri și să identifice oportunități de export și import. 

Prima ediție a acestui program a fost organizată cu succes în perioada martie – mai 2024, implicând 20 de manageri din sectoare precum agroalimentar, turism, textile și consultanță în afaceri. În cadrul acestei ediții, CCI a RM a colaborat cu Camera de Comerț și Industrie Brașov, facilitând instruiri și o vizită de lucru în România pentru participanții moldoveni. 

Această activitate este realizată cu suportul Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM.