A fost lansată campania socială „Punem viitorul la adăpost” pentru a mobiliza familiile tinere din Moldova să susțină integrarea Moldovei în Uniunea Europeană



A fost lansată campania socială „Punem viitorul la adăpost” pentru a mobiliza familiile tinere din Moldova să susțină integrarea Moldovei în Uniunea Europeană

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) au lansat, miercuri, 26 iunie 2024, în cadrul unui eveniment public, campania socială „Punem viitorul la adăpost”, care are drept scop crearea rezilienței familiilor tinere  din Republica Moldova față de valul de dezinformare existent.

Zeci de copii împreună cu pictorul muralist, Dan Iovu, au umplut de culoare o instalație artistică  în formă de aripi, amplasată în parcul Valea Morilor. Sute de orășeni au făcut poze pe fundalul aripilor cu mesajul „Punem viitorul la adăpost”.

La deschiderea evenimentului, Iulian Groza, Director executiv IPRE, a spus: „Ca părinți avem datoria să protejăm viitorul copiilor noștri. În fața pericolelor mari lumea își unește forțele. Unicul mod de a pune Moldova la adăpost de război este să ne integrăm în Uniunea Europeană. În jurul nostru sunt foarte mulți oameni buimăciți de propagandă și de ură și care găsesc argumente prin care apără războiul, apără uciderea de oameni nevinovați. Ca tineri părinți putem să discutăm cu acești oameni să încercăm să ajungem la inimile lor. 79 de ani de pace și respect pentru viață – aceasta este Uniunea Europeană, iar noi trebuie să fim parte a acesteia”.

La rândul său, Vadim Pistrinciuc, Director executiv IPIS, a menționat: „Ceea ce apreciez eu la Uniunea Europeană este că aceste 27 de țări, toate cu anumite dureri istorice și teritorii disputate, au reușit să se unească. Ele au decis că pacea și cooperarea sunt mai importante și problemele trebuie discutate la masa de negocieri, fără violență. E un model care cred că e cel mai bun pentru Republica Moldova. Nu mai vrem în secolul 21 războaie pentru teritorii. Noi avem multe de învățat de la țările Uniunii Europene. Pe foarte multe dimensiuni. Cei care au fost în Germania, Franța, Italia, Suedia sau Olanda au văzut cu ochii lor că aceste țări sunt foarte avansate, iar noi avem ce învăța de la ele și avem ce prelua. Integrarea în Uniunea Europeană înseamnă pentru noi creștere, dezvoltare”.

La eveniment au participat familii tinere, reprezentanți ai societății civile și lideri de opinie, care au venit cu mesaje de susținere a campaniei și au îndemnat familiile tinere să sprijine ideea integrării europene ca fiind o investiție în viitorul copiilor din Republica Moldova.

Mai multă informație despre campania „Punem viitorul la adăpost” poate fi accesată pe pagina web www.ipre.md/adapost. Campania este implementată în perioada iunie-iulie 2024, este una apolitică și reprezintă o manifestare a misiunii organizațiilor societății civile partenere care promovează integrarea europeană a Republicii Moldova, care este calea optimă pentru a ne păstra pacea, prosperitatea și libertatea.

Spotul video produs în cadrul campaniei sociale „Punem viitorul la adăpost”  poate fi accesat în limba română aici și rusă aici.

#ViitorLaAdapost #ЗащитимБудущее

Campania este implementată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), cu susținerea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.