Contractele de arendă încheiate cu administraţia ilegală de la Tiraspol sunt absurde



Pentru a sigura accesul locuitorilor satelor din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicţia Chişinăului, la loturile lor de pământ de peste traseul Dubăsari – Tiraspol, autorităţile R. Moldova trebuie să găsească altă soluţie decât încheierea contractelor între oameni şi separatişti”, a declarat pentru Info-Prim Neo directorul executiv al Asociaţiei „Promo-LEX”, juristul Alexandru Postică.

Potrivit lui, acceptând aceste contracte, prin care administraţia ilegală de la Tiraspol arendează unor cetăţeni moldoveni nişte loturi de pământ din R. Moldova, autorităţile constituţionle recunosc că aceste terenuri nu le aparţin.

„Noi cerem de la ei permisiunea să arăm pământul nostru. Aceste contracte sunt absurde. Ele nu au efect juridic”, a subliniat Postică, adăugând că autorităţile moldoveneşti trebuie să promoveze alte strategii de soluţionare a problemei ţăranilor din Dubăsari. „În primăvara anului 2010, aceştia ar putea să aibă iarăşi dificultăţi, deoarece nu se lucrează în vederea rezolvării problemei”, a spus el.

Prin intermediul „Promo-LEX”, 1800 de ţărani din Dubăsari s-au adresat la CEDO. Ei cer recunoaşterea violării dreptului la proprietate.

Anterior, preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, a declarat pentru Info-Prim Neo că nici organismele internaţionale nu au nici o posibilitate să intervină şi să impună regimul separatist să respecte normele juridice sau chiar morale, în relaţiile cu cetăţenii R. Moldova, inclusiv în domeniul proprietăţii private, susţine.

El a declarat că liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a decis să nu mai fie semnate contracte privind accesul oamenilor la loturile lor de pământ situate după traseul Dubăsari - Tiraspol. Potrivit lui Policinschi, Smirnov a indicat ca perioada stipulată în contractele vechi, expirate la 1 decembrie 2009, să fie prelungită cu un an, dar fără a se semna alte contracte.


www.info-prim.md