17 inițiative locale vor fi susținute financiar în cadrul Programului de capacitare a consilierelor la primul mandatCopie a Consiliere la primul mandat. Program de capacitare 1Centrul CONTACT, în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), anunță desemnarea a 17 inițiativelor locale câștigatoare ca urmare a concursului lansat în cadrul Programului de capacitare a consilierelor la primul mandat.

Mai multe orașe, comune și sate vor avea parte de staţii de așteptare a transportului public renovate, infrastructura dezvoltată, accesibilitate în cadrul instituțiilor publice, access îmbunătățit la serviciile acordate în Instituţile medico-sanitare publice, scoli mai sigure în context Covid19, zone de odihnă inclusive, parcări pentru biciclete, comune cu un sisteme de salubrizare asigurate. Acestea fiind doar repere din proiectele pe care consilierele la primul mandat vor da curând startul la implementare.

Începând cu luna iunie 2020, Centrul Contact implementează „Programul de capacitare a consilierelor la primul mandat” ce urmărește sporirea capacităților a 200 de consiliere locale și raionale în domeniul administrației publice locale, drepturilor omului și egalității de gen.

Timp de câteva luni, consilierele au urmat un șir de instruiri focusate pe îmbunătățirea cunoștințelor în domeniul sistemului de funcționare a administrației publice locale, formării bugetelor locale sensibile la dimensiunea de gen și drepturile omului, atragerea de fonduri pentru inițiative comunitare, comunicare și discurs public etc., având ca exercițiu practic identificarea unei probleme locale și dezvoltarea unui plan de rezolvare a acesteia.

Ca urmare a cursurilor teoretice și prezentării rezultatului activităților practice ale participantelor, Centrul Contact, în parteneriat cu UN Women, a anunțat un concurs de finanțare a celor mai bune inițiative locale.

La concurs au fost înregistrate peste 70 de inițiative locale înaintate de participantele Programului, iar în rezultatul evaluării acestora, comisia de selecție a numit cele 17 inițiative câștigătoare. Inițiativele selectate urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2020.

Finalistele concursului sunt:

Consiliere implicate:

Denumirea inițiativei

Țurcanu Ludmila, Dascal Luminița

Pelinia, Drochia

Centru Autodidact Pelinia- factor important pentru dezvoltarea locală și abilitarea femeilor

Doschinescu Ana

Ialoveni

Renovarea și salubrizarea stațiilor de transport din or. Ialoveni

Cemîrtan Adela

Zăicani, Rîșcani

Oriunde – fără bariere, fără discriminare, cu drepturi egale

Marinuta Maria,

Polivenco Efimia

Holercani, Dubasari

Pentru satul meu curat, mă apuc de reciclat

Patrașcu Galina

Mileștii Mici, Ialoveni

lndicatoare cu denumirea străzilor pe Drumul Central Moldovenesc

Dobrota Natalia

Lingura, Cantemir

Consilieri implicați – comunitate prosperă!

Ivanova Rodica

Mălăiești, Orhei

Parcări pentru   biciclete în apropierea instituțiilor   publice locale

Градинар Мария

Тараклия

Помоги тому кто рядом

Cotorobai Daniela

Domulgeni, Florești

Promovarea practicării sportului pentru locuitorii satului Domulgeni indiferent de vârstă și sex

Vlasenco Marina

Hîrtop, Cimișlia

Femei în acțiune

Драгнева Елена

Чишмикиой,   АТО Гагаузия

Комфортный доступ к школе

Savca Cristina

Cîrnățenii Noi, Căușeni

Sporirea securității și a nivelului de accesibilitate în gimnaziul Cîrnățenii Noi

Paladiciuc Irina

Valea Mare, Ungheni

Îmbunătăţirea condiţiilor de acces la serviciile acordate de către Instituţia Medico Sanitară Publică, Centru de Sănătate Valea Mare, pentru persoane cu nevoi speciale, persoane cu vârsta peste 60 de ani şi părinţi cu copii cu vîrsta pînă la 3 ani

Craevscaia-Derenova Cristina

Mun. Bălți

Amenajarea unei zone de odihnă incluzive în stil topiary

Ciobanu Svetlana

Ecaterinovca, Cimișlia

Împreună pentru un mod de viață sănătos

Crîșmari Elena

Dolna, Strășeni

Efort unit – acces nelimitat

Ceaneva Elena

Etulia, Vulcăneşti

Apa potabilă- izvorul vieţii

Programul de capacitare a consilierelor este implementat de Centrul CONTACT în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și finanțat de Suedia. Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al Organizației Națiunilor Unite sau al donatorului.