Un nou exponat la Orheiul Vechi
La începutul lunii august Centrul de Expoziţie de la Orheiul Vechi s-a îmbogăţit cu un nou exponat –este vorba despre macheta Rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi. Astfel, pe lângă piesele de muzeu ce prezintă valoarea Peisajului arheologic Orheiul Vechi (vase de ceramică, bijuterii, instrumente şi obiecte din diferite perioade istorice), iată că acum putem să facem cunoştinţă mai îndeaproape şi cu potenţialul natural al Rezervaţiei, în ansamblu. Macheta, expusă în sala Centrului de Expoziţie de la intrarea în s.Butuceni, conţine informaţii privind tipurile de ecosisteme specifice arealului, formele de relief şi denumirile acestora, fiind un mijloc de interpretare a naturii dar şi un instrument de orientare în spaţiu pentru vizitatori, care pot astfel vizualiza mai bine hotareleRezervaţiei Orheiul Vechi.
Macheta a fost realizată din straturi suprapuse de placaj, fiind asamblată, cu grijă, de copiii din localităţile amplasate în arealul Rezervaţiei Orheiul Vechi. Aceştia au participat, în perioada 21-28 iulie, curent, la atelierul de arhitectură dedicat realizării acestui exponat, desfăşurat în cadrul unei tabere de educaţie ecologică organizată de Mişcarea Ecologistă din Moldova la Mănăstirea Curchi. „Am încercat, prin atelierul pe care l-am desfăşurat să le oferim cunoştinţe copiilor- participanţi la tabără despre nişte tehnici simple de a descrie altfel lucruri comune precum localități, forme de relief, conexiuni, dar și să vadă micul în mare și marele în mic”, menționează Andrei Vatamaniuc, architect-coordonator al atelierului.
„Prin acest exponat dar şi prin activităţile pe care le desfăşurăm în aceast areal, dorim să sensibilizăm comunitatea locală dar şi vizitatorii privind existenţa unui potenţial natural care are nevoie de grijă. Iar pe copiii pe care i-am implicat în această activitate, ne-am dorit să-i determinăm să-şi cunoască valorile şi să le promoveze, să-i ajutăm să conştientizeze rolul şi importanţa lor ca membri ai unei comunităţi ce face parte dintr-un areal cu statut de arie protejată. La fel, credem că această machetă ar putea contribui la dezvoltarea ecoturismului în zonă şi ar putea genera un interes mai mare pentru vizitarea satelor şi comunelor mai puţin cunoscute de pe teritoriul Rezervaţiei, cum ar fi Maşcăuţi, Furceni, ş.a, care în prezent nu sunt valorificate.” Elena Scobioală, coordonator proiect.
Atât tabăra cât și macheta Rezervației Orheiul Vechi sunt parte a unui program mai amplu de educație ecologică, realizat de Mișcarea Ecologistă din Moldova prin intermediul Proiectului „Fortificarea educaţiei ecologice în şcoli. Competenţe şi experienţe de interpretare a naturiiˮ, susținut de Serviciului Forestier al SUA (US Forest Service).