frule

Drumeţii pentru suflet, în Parcul Național Orhei

Toamnele în Moldova sunt frumoase, sunt colorate, sunt liniștite. Și unde mai bine le putem admira și simți dacă nu în mijlocul Codrilor ?Screenshot 4

În fiecare pădure, cunoaștem cu toții, există drumuri forestiere. În această toamnă, vă propunem să descoperiţi drumul forestier Curchi-Donici. Amplasat în inima Parcului Naţional Orhei, are o lungime de 7,5 km, poate fi parcurs lejer în două ore, la pas, sau în aproximativ jumătate de oră pe bicicletă şi, foarte important, conectează două obiective cultural-spirituale de mare valoare în ţara noastră : Mănăstirea Curchi şi Casa-muzeu Alexandru Donici.

Mănăstirea Curchi – fondată la 1773, este perla monahismului din Moldova. Înconjurată de Codrii, Mănăstirea cu hramul „Nașterea Maicii Domnuluiˮ, este o adevărată oază de pace. Arhitectura peisajeră încântă privirea, în timp ce arhitectura bisericilor impresionează prin măreție și diversitate a stilurilor (neobizantin şi clasicism cu elemente de baroc).

Casa-muzeu Alexandru Donici – este casa în care s-a născut poetul fabulist Alexandru Donici. În muzeu sunt expuse obiecte caracteristice secolului al XIX-lea, ce ne vorbesc despre viaţa şi activitatea celui numit de Eminescu „cuib de-nţelepciune”. În apropierea muzeului se află biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construită de părinţii poetului – Dimitrie şi Elena Donici şi clopotniţa cu cripta familială. Dacă sunteți însetați, treceți și pe la vechiul izvor „Stânca”, amenajat de familia Donici.

Traseul (linear) îl puteţi parcurge din ambele direcţii: satul Curchi (punct de pornire sau destinaţie finală – parcarea Mănăstirii Curchi) sau satul Donici (punct de pornire sau destinaţie finală Casa-muzeu Alexandru Donici).

harta traseuDrumeție perfectă pentru cei ce doresc să evadeze din gălăgia urbană, este o plimbare ce vă va surprinde prin pitorescul peisajelor de pe moșia Donicilor, liniştea pădurii dar şi monumente ale naturii precum stejari seculari, cu vârstă de peste 400 de ani. Dacă sunteţi norocoşi, s-ar putea să zăriţi sprintenii căpriori, prezenţi într-un număr destul de mare în acest sector de pădure. Fiți atenți, deși în acest areal sunt doar câteva exemplare, totuși s-ar putea să găsiți și urme ale altor animale care viețuiesc aici: vulpe, jder de pădure, cerb, mistreţ, pisică sălbatică, bursuc şi chiar lup.

Pe traseu puteți admira numeroase specii de floră (plante ornamentale, medicinale, melifere), o diversitate mare de păsări, reptile și insecte, unele din ele incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

 Deși traseul Curchi-Donici este intersectat de cărări și alte drumuri forestiere, nu vă veți rătăci. Asta deoarece, în 67411892 2814378141924272 5072572275992035328 niulie 2019, copiii din 10 comunităţi locale ale Parcului Naţional Orhei au semnalizat acest drum forestier cu indicatoare (săgeţi şi piloni). În plus, la capăt de traseu, din ambele direcţii (în parcarea Mănăstirii Curchi şi la poarta Casei-muzeu A.Donici) se găseşte câte un panou de informare cu detalii privind linia traseului precum şi alte informaţii importante pentru drumeţi. Acțiunea a fost posibilă în cadrul unei şcoli de vară organizată de Mişcarea Ecologistă din Moldova, cu susţinerea Serviciului Forestier al SUA, în cadrul Proiectului „Fortificarea educaţiei ecologice în şcoli – competenţe şi experienţe de interpretare a naturiiˮ, fiind o primă experiență de acest gen pentru comunitatea locală.

Reamintim că Parcul Național Orhei este primul și până în prezent unicul parc național din Republica Moldova. Parcul Național, pe lângă scopul de conservare şi protejare a valorosului ecosistem „Codrii Orheiului” are şi menirea să ofere vizitatorilor oportunități să descopere și să învețe din acest frumos loc.

Așadar, vă îndemnăm să porniți la drum, să vă bucurați sufletul și să descoperiți valorile naturale și culturale ale acestui areal.

Text: Elena Scobioală


Screenshot 11

66324966 345138673073805 5927802257214013440 n1384269 10201761823167264 4231878159562728876 n



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola