În 7 circumscripții electorale uninominale au avut loc dezbateri publice
Circa 900 de cetățeni cu drept de vot din 7 circumscripții electorale uninominale din partea de sud a Republicii Moldova au participat la dezbaterile publice electorale organizate de Centrul CONTACT în cadrul proiectului ”Alege liber! Alege conștient!”.
Pe parcursul a două săptămâni alegătorii din mai multe localități din sudul țării au fost invitați să ia cunoștință nemijlocit cu aspiranții la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, să audă din prima sursă informații despre programele lor electorale, să pună întrebări și să primească răspunsuri de la viitorii potențiali legiuitori.
La majoritatea dezbaterilor au participat candidații din partea Partidului Democrat din Moldova, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Blocul electoral ”ACUM Platforma DA și PAS”, Partidul Politic "Partidul Nostru”, precum și unii candidați independenți. La aceste evenimente au luat parte mai mult de jumătate din candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova – 25 din 43 de candidați înregistrați în următoarele circumscripții: Căușeni, Anenii Noi nr. 35, Ștefan Vodă nr. 36, Hâncești nr. 38, Leova nr. 41, Cahul, Cantemir nr. 42 și Cahul nr. 43.
După cum și era de așteptat, în cadrul dezbaterilor a fost abordat un spectru larg de probleme referitoare la situația social-politică și economică din țară, relațiile externe și integrarea europeană. În același timp cetățenii erau interesați să afle, cum văd viitorii deputați soluționarea mai multor probleme locale sau regionale care, deși țin de competența autorităților publice din teritoriu, nu pot fi soluționate fără implicarea și susținerea masivă din partea statului. Pe locuitorii din circumscripția Hâncești, de exemplu, îi neliniștește problema aprovizionării regiunii cu apă potabilă, la Cimișlia producătorii locali s-au interesat de viziunile candidaților privind susținerea sectorului agrar, iar locuitorii din localitățile incluse în circumscripția Căușeni și Cimișlia au ținut să afle, cum văd viitorii deputați soluționarea problemei curățirii albiei râului Cogâlnic care inundă terenurile agricole și casele de locuit ale cetățenilor.
La Ștefan Vodă participanții la dezbateri au menționat cu îngrijorare că anual din raion pleacă circa o mie de cetățeni apți de muncă, iar veniturile salariale sunt cu 28 % mai mici decât media pe republică. Ei i-au întrebat pe candidații prezenți la eveniment, care sunt viziunile lor privind crearea de noi locuri de muncă bine plătite și creșterea veniturilor salariale ale locuitorilor din circumscripția în care doresc să fie aleși deputați?
O discuție aprinsă a avut loc și la dezbaterea publică din circumscripția Cahul nr. 43. Cei 5 candidați prezenți la eveniment au fost întrebați, de ce până în prezent nu sunt valorificate la justa valoarea oportunitățile Lacului Sărat care ar putea deveni o atracție balneară de talie internațională, când își va relua activitatea aeroportul de la Cahul pentru ca beneficiarii stațiunii balneare ”Nufărul Alb” să poată ajunge aici cu avionul și de ce nu se rezolvă problema privind construirea unui drum de ocolire spre Portul Internațional Liber Giurgiulești?
Pe alegătorii din localității circumscripției uninominale Cahul și Cantemir îi neliniștește cazurile dese de inundare a terenurilor agricole și a caselor de locuit cu apele râului Prut. Iar la Leova cetățenii au vrut să afle, când, în sfârșit, va fi începută construcția podului care ar lega regiunea de localitățile din dreapta Prutului?
Mai la toate dezbaterile publice participanții au abordat problema rambursării banilor în așa-numit ”dosar al miliardului”, reformei administrativ-teritoriale, situației drumurilor și a școlilor din localitățile mici... Candidații aflați la dezbateri au expus punctul lor de vedere asupra acestor probleme, au venit cu idei, viziuni și planuri, orientate spre redresarea situației social-economice atât în circumscripțiile în care au fost înaintați, cât și în țară.
Dezbaterile au constituit un real instrument democratic oferit alegătorilor și au avut drept scop sporirea nivelului de cunoaștere și de înțelegere de către cetățenii Republicii Moldova a proceselor electorale, asigurarea unui vot liber și corect în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie, 2019.
Proiectul „Alege liber! Alege conștient!” este implementat de Centrul CONTACT, în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare.
Pentru informații suplimentare:
Liliana Porumb,
coordonator proiect
tel. 0 22 23-49 37