Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 1545

Concluziile Campaniei "Votează conştient-Votează liber!"



Asociaţia Promo-LEX  în parteneriat cu CNTM a desfăşurat  în perioada 17-26 iulie campania de educaţie electorală „Votează conştient-Votează liber!”. În cadrul campaniei au fost organizate 11 dezbateri publice ce au facilitat crearea unui spaţiu  de comunicare între cetăţeni şi candidaţii la funcţia de deputat în Parlament. Localităţile în care au fost realizate dezbaterile sunt: or. Străşeni, s. Cocieri (r-nul Dubăsari), or. Anenii Noi, or. Ialoveni, or. Basarabeasca, s. Cuhneşti (r-nul Glodeni), s. Pîrjota (r-nul Rîşcani), s. Năvîrneţ (r-nul Făleşti), or. Drochia, or. Sîngerei, or. Cimişlia. Pe parcursul dezbaterilor alegătorii prezenţi au avut posibilitatea să comunice cu concurenţii electorali, să afle din prima sursă răspunsurile la întrebări şi să se informeze pentru a vota conştient în ziua alegerilor. Dezbaterile au fost moderate de experţi-facilitatori independenţi.

 

La fiecare dezbatere au fost invitate toate partidele, care pe parcurs au fost contacte de multiple ori de către coordonatori, însă am constatat totuşi că marea majoritate a concurenţilor electorali nu sunt organizaţi, receptivi şi operativi. De regulă, reprezentanţii staff-ului central nu coordonează eficient cu organizaţiile teritoriale sau chiar refuză să comunice detalii şi contacte despre echipele lor din teritoriu. Acest fapt generează lipsa de comunicare, confuzie şi chiar iresponsabilitate. Totodată, a fost constatată şi lipsa de cultură politică din partea concurenţilor şi dezinteres faţă de alegători.

 

Participarea partidelor politice la dezbateri a fost următoarea:

 

Partidul Politic"Partidul Liberal Democrat din Moldova": 11 dezbateri

Partidul Politic "Alianţa MOLDOVA NOASTRĂ": 10 dezbateri

Partidul Politic "Partidul Liberal": 9 dezbateri

Partidul Democrat din Moldova: 6 dezbateri

Partidul Popular Creştin Democrat: 4 dezbateri
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova: 3 dezbateri

Partidul Social Democrat: 3 dezbateri

Partidului Politic „Partidul Ecologist „Alianţa Verde" din Moldova": 1 dezbatere

În acest sens, organizatorii dezbaterilor publice îşi exprimă nedumerirea privind lipsa interesului manifestat de către concurenţii electorali faţă de dezbaterile publice organizate de societatea civilă din Moldova. Participarea la astfel de evenimente este foarte importantă atât pentru concurenţii electorali, care pot beneficia de serviciile unor moderatori independenţi şi competenţi cât şi pentru alegătorii care şi-au manifestat dorinţa de a participa la dezbaterile publice. Acest fapt a fost menţionat în scrisoarea deschisă lansată de Asociţia Promo-LEX la data de 17 iulie 2009.

 

La fel, în cadrul campaniei am constatat un nivel scăzut de participare a alegătorilor la dezbateri. Acest lucru în mare parte se datorează nivelului scăzut de cultură politică, indiferenţă şi lipsa de informare imparţială a alegătorilor.

 

Pe data de 26 şi 27 iulie organizatorii şi voluntarii au fost distribuit materiale informative (pliante, broşuri, steguleţe) ce încurajează participarea la vot, oferă informaţie şi date de contact utile în cazul în care alegatorul are întrebări despre procesul votării. 

Totodată, pentru a junge în casa fiecărui alegător, Asociaţia Promo-LEX a lansat în cadrul campaniei şi un spot audio, ce este difuzat la postul de radio cu acoperire naţională şi la alte trei posturi de radio.

 

Aceasta campanie este realizată cu suportul Czech Republic Development Cooperation.

 

Natalia Gligor,

Coordonator Proiect,

Asociaţia Promo-LEX