Jurnalismul TV: despre viața și oamenii din jur, prin povești video
De la cameraman la reporter de teren, de la stand-up de 30 de secunde la povești video de câteva minute bune – sunt doar câteva dintre elementele spectrului care, pentru discipolii Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, s-a deschis cu ajutorul unuia dintre cele mai complexe cursuri – Jurnalismul TV. În cadrul mai multor module, studenții au învățat cum să mânuiască mai bine camera de luat vederi, cum să editeze ceea ce au filmat, cum să facă o știre/jurnal de știri TV și, în cele din urmă, cum să creeze o poveste în imagini. Accentul, și de această dată, a fost pus pe exercițiul practic și pe munca în teren, dar și pe capacitatea de a lucra în echipă. Studenții au fost instruiți de cei mai buni profesioniști din domeniul TV autohton: Dorin Scobioală, Denis Rusu, Eugenia Crețu și Andrei Cibotaru.
Cursul a fost structurat pe trei module. Cel care i-a inițiat pe tinerii de la ȘSAJ în bucătăria jurnalismului TV a fost Dorin Scobioală, director al Casei de producții „Cat Studio” și corespondent în Republica Moldova pentru Reuters TV și Antena 3. El le-a explicat studenților ce înseamnă intro, beta, sincron, vox, stand-up, voice over și alte noțiuni-cheie specifice meseriei de telereporter. Tot el le-a spus cum trebuie să stea reporterul și intervievatul său în timpul filmărilor, și cum să obțină un sunet de ambianță bun. Pentru a testa în practică toate aceste lucruri, studenții s-au înarmat cu trepiede, camere video și microfoane și au mers în teren. În ajutor le-a venit cel de-al doilea instructor, Denis Rusu, producător, care i-a învățat cum să seteze o cameră de filmat și cum să lucreze cu programe de editare video, le-a explicat cum să facă un montaj sau o burtieră, cum se filmează o panoramă sau un detaliu - elemente esențiale în munca de zi cu zi a jurnalistului TV. Modulul s-a încheiat cu prezentarea primelor reportaje televizate produse în acest an la ȘSAJ.
Al doilea modul, intitulat Video storytelling, a fost predat de jurnalista Eugenia Crețu, reporteră în cadrul Proiectului TV „Pur și Simplu” de la Radio „Europa Liberă”. Eugenia i-a ajutat pe studenți să descopere și să însușească arta de a spune povești prin imaginei video. „Cel mai important, a menționat instructoarea, este ca mesajul să ajungă la inimile celor care le privesc”. Pentru aceasta, ei au căutat împreună personaje și destine inedite, cărora le-au dat contur de poveste video.
Ultimul modul, TV Newsroom, a fost cel mai provocator și complex. Timp de o săptămână, instruiți de Andrei Cibotaru, studenții au lucrat în regim de redacție, simțind pe propria piele ce înseamnă să fii reporter de televiziune. Tot pe post de reporteri, studenții ȘSAJ au participat la Conferința „Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”, organizată de Asociația Presei Independente în cadrul Campaniei „Stop Fals!”. De aici, fiecare student a realizat propriul reportaj TV, iar instructorul a făcut o analiză comparativă a felului în care a fost reflectat evenimentul. În definitiv, după ore de documentare, muncă intensă în teren și montare, în ultima zi de curs tinerii jurnaliști au prezentat un telejurnal cap-coadă, cu știri interne, externe, politice, economice, culturale și meteo.
La final de curs, studenții, împreună cu trainerul Andrei Cibotaru, au mers în vizită la postul TV8, unde au discutat cu prezentatoarea Angela Gonța, de la care au învățat o nouă lecție. „Am avut de ales: investim în camere TV noi sau în telefoane mobile performante? Am ales să investim în oameni și în minți deștepte”, le-a mărturisit jurnalista. La ȘSAJ asta și facem, investim în studenți și în viitorii specialiști!
În următoarele săptămâni, la școală se vor ține diverse cursuri de jurnalism digital.