"Implicarea organizatiilor neguvernamentale in democratia participativa"

Rezolutia

de incheiere a proiectului international trilateral

"Implicarea organizatiilor neguvernamentale in democratia participativa"

Proiectul international "Implicarea organizatiilor neguvernamentale in democratia participativa" a fost implementat prin participarea ONG-urilor din Republica Moldova (mun. Chisinau), Romania (mun. Timisoara) si Ucraina (or. Reni si Ismail), in perioada septembrie 2006 - mai 2007.

Scopul principal al acestei initiative a constat in consolidarea activitatilor sectorului asociativ in vederea participarii la actul de guvernare locala prin realizarea campaniilor de advocacy. Organizatorii in realizarea acestui proiect s-au condus de principiul ca campaniile de advocacy permit ONG-urilor sa-si mobilizeze echipele, sa-si fortifice imaginea pe plan local si national, astfel influentand calitatea actului de guvernare.

In acest context, noi, reprezentanti ai celor cinci ONG-uri din cele trei tari, ne-am asumat responsabilitatea de a monitoriza activitatile autoritatilor publice locale care se refera la durabilitatea campaniilor de advocacy care au fost realizate in urmatoarele localitati:

  • Chisinau: Transparenta in interes comunitar

  • Timisoara: Finantarea publica responsabila in folosul comunitatii

  • Ismail: Democratizarea proceselor de formare a politicii regulatorii

Drept urmare a activitatilor desfasurate dorim sa ne adresam cu un apel catre ONG-urile din Republica Moldova, Romania si Ucraina in vederea formarii coalitiilor de nivel local pentru promovarea valorilor democratice si principiilor bunei guvernari. Experienta cumulata demonstreaza ca astfel de coalitii reprezinta instrumente importante, dar si necesare pentru influentarea dezvoltarii comunitare durabile. De asemenea, credem in necesitatea dezvoltarii unor proiecte si activitati cu impact transfrontalier pe trilaterala Moldova-Romania-Ucraina, in special pentru consolidarea activitatilor ONG-urilor si crearii pe aceasta baza a unui Forum Regional al ONG-urilor de interes comunitar. Pentru aceasta vom utiliza oportunitatile oferite de programele internationale de cooperare transfrontaliera in realizarea unor proiecte comune.

Tot odata, partenerii implicati in desfasurarea acestui proiect doresc pe aceasta cale sa multumeasca Fundatiei Soros-Moldova, Fundatiei Soros-Romania si Fundatiei Internationale Renasterea din Ucraina pentru sustinerea atat financiara, cat si profesionala acordata in cadrul Programului Est Est: Parteneriat fara Frontiere, program menit sa consolideze implicarea sectorului asociativ in democratia participativa.

De asemenea, ne exprimam consideratiunea fata de reprezentantii ONG-urilor care au fost implicati pe parcursul campaniilor desfasurate, consilierilor locali si functionarilor publici care s-au implicat activ in realizarea activitatilor proiectului, contribuind la consolidarea parteneriatului dintre sectorul asociativ si autoritatile locale dintre cele trei tari-participante la proiect.

Veaceslav Gututui

Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO, Chisinau

Veaceslav Bulat

Institutul de Dezvoltare Urbana, Chisinau

Ilona Mihaies

Centrul Euroregional pentru Democratie, Timisoara

Igor Babaian

Agentia regionala de cooperare transfrontaliera a Euroregiunii "Dunarea de Jos", Reni

Valentina Stoicova

Fundatia pentru Sustinerea Antreprenoriatului, Ismail

Pentru contact: Veaceslav Gututui, Tel. +373 22 203464, e-mail: inrecong@mail.md