A fost semnat un Memorandum de cooperare pentru integrare europeanaMiercuri, la Chisinau, a fost semnat Memorandumul de Cooperare pentru Integrare Europeana intre Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) si Organizatiile Societatii Civile din Republica Moldova, informeaza Agentia DECA-press.

Evenimentul se impune ca un nou tip de relatii de cooperare intre MAEIE si societatea civila, contribuind la consolidarea acesteia in procesul implementarii documentelor bilaterale intre R.Moldova si Uniunea Europeana.

Memorandumul a fost semnat de 23 de organizatii neguvernamentale, aliante, retele si foruri, si este deschis spre semnare pentru toate organizatiile societatii civile din Moldova care doresc sa sprijine si sa asiste autoritatile moldovenesti in procesul de realizare a obiectivului de integrare europeana.

Documentul stabileste un mecanism de colaborare prin efectuarea unui schimb de informatie si experienta privind procesele care se desfasoara la nivel national si local atat in contextul implementarii Planului de Actiuni RM-UE, cat si in vederea realizarii politicii de integrare europeana a Republicii Moldova. Organizarea si planificarea unor evenimente comune, promovarea instruirii prin organizarea seminarelor, cursurilor si burselor de studii in domeniul integrarii europene, precum si incurajarea participarii expertilor si reprezentantilor ambelor parti la seminarele si cursurile internationale sau nationale.

Directorul Asociatiei ADEPT, Igor Botan, care a reprezentat Organizatiile Societatii Civile, a mentionat necesitatea extinderii acestei cooperari si cu alte autoritati ale administratiei publice centrale si locale care de multe ori reactioneaza mai putin activ la propunerile de cooperare din partea societatii civile. Memorandumul este o formalizare a cooperarii in domeniul integrarii europene cu MAEIE, care a inceput activ in noiembrie 2005, a mai apreciat Botan

Sursa: DECA-press