Sechestrarea urnelor de vot destinate sectiei de votare din satul Corjova



Promo-LEX: Actiunile abuzive ale colaboratorilor structurilor "vamale" ale administratiei de la Tiraspol s-au soldat cu sechestrarea urnelor de vot destinate sectiei de votare din satul Corjova

Asociatia Promo-LEX condamna actiunile abuzive si ilegale ale colaboratorilor structurilor vamale ale administratiei ilegale de la Tiraspol in legatura cu limitarea dreptului la libera circulatie si sechestrarea urnelor de vot destinate sectiei electorale din satul Corjova, r-ul Dubasari.
La 19 martie 2009, orele 11.00 la postul "vamal" din apropierea satului Pohrebea, r-ul Dubasari, a fost oprit automobilul ce transporta urnele de vot destinate sectiei de votare nr.5 din Corjova (Circumscriptia nr.15 Dubasari). Primarul de Corjova prezent la fata locului si soferul automobilului Oleg Cernatu au fost privati de libertate timp de cca. 4 ore la presupusul post „vamal".

Observand ca marfurile transportate sunt urne de vot, destinate viitoarelor alegeri parlamentare, colaboratorii acestui „serviciu vamal" au cerut primarului sa achite contravaloarea bunurilor transportate. La refuzul acestuia de a achita careva sume, solicitate ilegal de catre institutii ilegale, persoanele (identificabile) au declarat ca bunurile vor fi sechestrate, iar in privinta soferului va fi intocmit proces verbal. Insistentele primarului Valeriu Mitul, precum ca automobilul si urnele pot face cale intoarsa, pentru evitarea incidentelor neplacute sau ca soferul nu are nici o atributie fata de urne au fost ignorate. În rezultat, urnele au fost sechestrate iar in privinta soferului a fost intocmit proces verbal de comitere a unei presupuse abateri "vamale".

Asociatia Promo-LEX, in repetate randuri a facut publice diverse situatii ce dovedesc abuzul reprezentantilor organelor ilegale din regiune. Situatia respectiva demonstreaza odata in plus caracterul ne constructiv si exclusiv represiv al regimului. Constatam cu regret ca scopul intimidarilor si ilegalitatii care a avut loc la 19 martie 2009 nu este altul decat tensionarea din nou a situatiei in regiune inaintea scrutinului electoral care se va desfasura la 5 aprilie 2009. Organele electorale constitutionale au anuntat crearea sectiei de votare nr.5 in s.Corjova, iar sechestrarea urnelor de vot servesc drept prima actiune de intimidare a cetatenilor care vor dori sa isi exercite dreptul constitutional de a vota. Amintim ca alegerile locale din 3 si 17 iunie 2007 au fost compromise datorita violentelor organizate de catre numeroase persoane, reprezentanti ai militiei din regiune si ocuparii sectiei de votare din Corjova.

Primarul de Corjova si soferul automobilului Oleg Cernatu au fost retinuti pe teritoriul postului de control un timp foarte indelungat, urnele in acest timp fiind expuse la vedere in scop de intimidare si avertizare pentru toate persoanele care au tranzitat zona. Astfel, regimul separatist de la Tiraspol a oferit un semnal clar populatiei din regiune ca nu vor tolera desfasurarea civilizata a scrutinului electoral in Zona de securitate si intreaga regiune.

La 17 martie 2009, Promo-LEX a facut apel catre reprezentatii autoritatilor constitutionale si ai Federatiei Ruse sa includa in agenda discutiilor de la Moscova subiectul privind problemele si situatia privind drepturile omului din regiune. Promo-LEX a chemat semnatarii Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 sa isi respecte angajamentele internationale si obligatiile pozitive in raport cu drepturile persoanelor aflate in acest teritoriu, enuntand drepturile electorale drept primordiale la momentul de fata. Constatam cu regret, ca subiectul a fost ignorat sau cel putin rezultatul ramane nul.

În acest context, reiteram cu insistenta continutul apelului din 17 martie 2009, iar in cazul in care o noua intilnire dintre Voronin si Smirnov va avea loc la 25 martie, cerem discutarea subiectului ce tine de necesitatea respectarii neconditionate a drepturilor omului in regiune, in special a dreptului la vot.
Totodata, solicitam autoritatilor constitutionale sa intreprinda toate actiunile legale pasnice pentru restituirea in cel mai scurt timp a urnelor sechestrate si sa solicite regimului de la Tiraspol abtinerea de la careva actiuni cu caracter de limitare a dreptului la libera circulatie, proprietate si vot in perioada electorala. De asemenea, trebuie intreprinde toate actiunile si procedurile prevazute de legislatia nationala, pentru cercetarea obiectiva a circumstantelor cazului si eventuala atragere la raspundere administrativa sau penala a persoanelor culpabile pentru admiterea acestui abuz.

Totodata, chemam structurile competente nationale si internationale sa ia atitudine prin adoptarea unei pozitii clare de condamnare a regimului pentru orice actiune de intimidare sau represiune.

Asociatia Promo-LEX, membra a Coalitiei civice pentru alegeri libere si corecte 2009, monitorizeaza procesul electoral in regiunea transnistreana a R.Moldova. Proiectul este finantat de Fundatia EURASIA din resursele financiare acordate de Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala (SIDA) si Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Promo-LEX este o organizatie nonguvernamentala, non-profit si apolitica, inregistrata la Ministerul Justitiei al RM in 2002.

Departamentul Juridic
Asociatia Promo-LEX

20 martie 2009