Initiative sustinute de Ministerul Educatiei si Tineretului si partenerii sai
„Ghidul Bunelor Practici ale Administratiei Locale" consemneaza printre exemplele reusite de dezvoltare comunitara proiectele de reabilitare a institutiilor prescolare si de includere a copiilor in sistemul educational prescolar, realizate la Soldanesti, Floresti, Ungheni si Nisporeni:
- Renovarea gradinitei de copii „Martisor" din or. Soldanesti si crearea in localitate a parteneriatului „educatori-parinti-administratie publica locala"
- Reabilitarea gradinitei de copii „Andries" din or. Floresti si mobilizarea diferitilor actori comunitari
- Reparatia gradinitei de copii din s. Magurele, r. Ungheni, si implicarea membrilor comunitatii
- Renovarea gradinitei de copii „Povestea" din or. Nisporeni si stabilirea parteneriatelor intre factorii de decizie si actorii comunitari
Aceste patru gradinite fac parte din cele 48 de gradinite si centre comunitare, reabilitate sau create in 2007-2008 de Ministerul Educatiei si Tineretului in cadrul proiectului „Educatie pentru Toti - Initiativa de Actiune Rapida", finantat de Fondul Catalitic Fiduciar, administrat de Banca Mondiala, in parteneriat cu UNICEF si UNESCO. In 2009, alte 16 institutii satesti vor beneficia de sprijin in cadrul aceluiasi proiect.
Ghidul Bunelor Practici ale Administratiei Locale poate fi citit la adresa http://www.viitorul.org/public/1699/ro/Ghid%20PBP.pdf
Aurelia Guzun,
expert comunicare,
Proiectul „Educatie pentru Toti - Initiativa de Actiune Rapida"